Науката има някои лоши новини за любителите на хубавото вино.

...
Науката има някои лоши новини за любителите на хубавото вино.
Коментари Харесай

Изчезва ли виното заради климатичните промени ?

Науката има някои неприятни вести за феновете на хубавото вино.
Според ново изследване на американски специалисти, световното стопляне от единствено 2 градуса по Целзий може да докара до стесняване на винарските райони в света с повече от 50%.
Това е температурната цел, заложена в Парижкото съглашение за изменението на климата от 2015 година
Със стопляне от 4 градуса, 85% от сегашните площи за произвеждане на вино няма да бъдат в положение да дават положителни реколти.
„ Виното ще бъде изключително пострадало от въздействието на изменението на климата върху селското стопанство, тъй като лозите са доста чувствителни към тези промени “, споделя Бенджамин Кук от Обсерваторията за проучване на земята към Колумбийския университет.
В сборника на Националната академия на науките Кук и неговите сътрудници се концентрират върху 11 сорта грозде, сред които Каберне Совиньон, Шардоне, Мерло и Совиньон Блан. Те употребяват архиви на всеки вид грозде, с цел да предвиждат по кое време ще узрее то в лозаро-винарските региони по света при три температурни сюжета: без смяна, 2С и 4С по-топло от междинните прединдустриални стойности.
При 2C стопляне и без смяна в метода на обработка на виното, 56% от откритите райони са регистрирани като несъответствуващи за произвеждане на грозде, предава Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.
Но може и да има лъч вяра за обезверените ценители: разнообразието.
Ако лозарите заменят сортовете си, процъфтяващи при по-хладни температури, с такива, обичащи топло време, загубата на лозаро-винарските региони при 2C стопляне ще се редуцира на половина.
" Това е огромно предизвикателство за някои райони, които отглеждат едни и същи сортове в продължение на стотици, стотици години. Те се нуждаят от консуматори, които са подготвени да възприемат разнообразни сортове от обичаните си райони ", сподели съавторът на проучването Елизабет Волкович от Университета в Британска Колумбия, Ванкувър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР