nauka.offnews.bgСветовната здравна организация призова за глобално проучване, наречено Солидарност“, за

...
nauka.offnews.bgСветовната здравна организация призова за глобално проучване, наречено Солидарност“, за
Коментари Харесай

Глобално проучване на СЗО разглежда 4 най-обещаващи лекарства за COVID-19

nauka.offnews.bg

Световната здравна организация прикани за световно изследване, наречено „ Солидарност “, с цел да се откри лекарство против новия ковид

Във време, когато съвсем 70 медикаменти и пробни коктейли се изследват за лекуване на новия ковид (COVID-19), Световната здравна организация (СЗО) разгласи световно тестване, наречено SOLIDARITY („ СОЛИДАРНОСТ “), с цел да разбере дали някои медикаменти може наистина да лекува инфекции с новия ковид.

Изпитването, в което може да включат хиляди пациенти от десетки страни, е проектирано да бъде допустимо най-просто, тъй че даже лечебни заведения, затрупани от пациенти с COVID-19, могат да вземат участие, съобщава влиятелното списание Science.

Учените предложиха десетки съществуващи съединения за тестване, само че СЗО се концентрира върху тези, които съгласно организацията са четири най-обещаващи лечения.

Това са:
пробното антивирусно съединяване, наречено ремдезивир;лекарствата против малария хлорохин и хидроксихлорохин;комбинация от две медикаменти против ХИВ, лопинавир и ритонавир;и същата композиция плюс интерферон-бета, оповестени в публикацията в списание Science.Лекарство за Ебола и други вируси
Първоначално създаден от Gilead за битка с ебола и обвързваните с нея вируси, ремдезивир (Remdesivir) стопира вирусната репликация посредством инхибиране на основен вирусен ензим, РНК-зависимата РНК-полимераза.

Първият пациент с COVID-19, диагностициран в Съединени американски щати, млад мъж от щата Вашингтон, получава ремдезивир, когато положението му се утежнява и получава усъвършенстване на идващия ден, съгласно отчет на случая в New England Journal of Medicine (NEJM).

Пациент от Калифорния, лекуван с ремедезивир, също се възвръща.

Що се отнася до препаратите хлорохин (Chloroquine) и хидроксихлорохин (hydroxychloroquine), научната група на СЗО, проектираща SOLIDARITY, в началото бе решила да отстрани двете медикаменти от тестването, само че промяни мнението си на среща в Женева на 13 март, защото на медикаментите бе обърнато " доста внимание "  в доста страни, съгласно отчета на работна група на СЗО, която преглежда капацитета на медикаментите.

Наличните данни и резултатите от пациенти с COVID-19 са несигурни.
Лечение с хлорохин
Проучванията в клетъчни култури демонстрират, че хлорохините имат известна интензивност против SARS-CoV-2, само че нужните дози нормално са високи - и могат да причинят съществени отравяния.

Китайски откриватели, които оповестяват за лекуване на повече от 100 пациенти с хлорохин, рекламират преимуществата му в публикация в BioScience, само че данните, които са в основата на изказванието, не са оповестени. Като цяло повече от 20 изследвания на COVID-19 в Китай са употребявали хлорохин или хидроксихлорохин, само че както отбелязва СЗО данните за резултатите им са мъчно налични.

" СЗО се ангажира с китайските сътрудници в задачата в Женева и получи уверения за възстановяване на съдействието, обаче данните по отношение на изследванията за хлорохин не са споделени. "

Изследователи от Франция разгласяват изследване, в което лекуват 20 пациенти с COVID-19 с хидроксихлорохин. Те заключават, че лекарството доста понижава вирусното натоварване в назалните проби. Но това не е рандомизирано следено изследване и в него не са регистрирани клинични резултати като леталните изходи..

" По-специално хидроксихлорохинът може да аргументи повече щета, в сравнение с изгода. Лекарството има разнообразни странични резултати и в редки случаи може да навреди на сърцето ", се споделя в публикация, оповестена в петък на Американското общество на медицината.

 
Ритонавир / лопинавир
Ритонавир / лопинавир (Ritonavir / lopinavir), комбинирано лекарство, продавано под комерсиалната марка Kaletra, е утвърдено в Съединени американски щати през 2000 година за лекуване на HIV инфекции.

Първият опит с COVD-19 обаче не бе насърчителен. Лекарите в Ухан са давали на 199 пациента по две хапчета лопинавир / ритонавир два пъти дневно плюс общоприети грижи или единствено общоприети грижи. Не бе видяна забележителна разлика сред групите, съобщават откривателите в New England Journal of Medicine (NEJM) на 15 март.

„ Но създателите предизвестяват, че пациентите са били доста заболели - повече от една пета от тях са умряли - и по тази причина лекуването може да е било назначено прекомерно късно, с цел да помогне “.
Ритонавир / лопинавир и интерферон-бета
Ритонавир / лопинавир + интерферон бета е друга опция. Комбинацията от трите медикаменти в този момент се тества при пациенти с MERS в Саудитска Арабия в първото рандомизирано следено изследване за това заболяване.

Но потреблението на интерферон-бета при пациенти с тежка форма на COVID-19 може да бъде рисковано, съгласно някои експерти. Ако бъде прибавен късно, той елементарно може да докара до по-лошо увреждане на тъканите, вместо да помогне на пациентите.

За да се получат постоянни резултати от проучването, евентуално ще би трябвало да вземат участие няколко хиляди пациента от Франция, Испания, Англия, Германия и страните от Бенелюкс, се споделя в прессъобщение на Френската организация за биомедицински проучвания INSERM. Изпитването ще бъде водено Флорънс Адер (Florence Ader), откривател по инфекциозни болести в Университетския болничен център в Лион.

PETEL.BG приканва: Останете си у дома, в случай че можете. Не се презапасявайте и запазете успокоение! Следвайте инструкциите на Националния действен щаб за битка с ковид. Информирайте се единствено от достоверни източници на информация!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа под
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР