Проучване предполага, че глобалното затопляне ще влоши недостига на сняг по ски пистите в Европа

...
Научно проучване, публикувано в понеделник, предвижда, че над половината от
Коментари Харесай

Научно проучване, публикувано в понеделник, предвижда, че над половината от европейските ски курорти ще се сблъскат с остра липса на сняг, ако температурите се покачват с 2 градуса по Целзий над прединдустриалните нива, докато почти всички биха се повишили с 4 градуса — представяйки c...

От ДЖЕЙМИ КИЙТЪН Associated Press, 28 август 2023 г., 11:02 AMF, Франция.

< p class="Ekqk yuUa lqtk TjIX aGjv">Както при повечето усилия за борба с изменението на климата, служителите в туризма и правителствените лидери вероятно ще трябва да отговорят със смесица от затихване – опитвайки се да предпазят температурите от покачване – и адаптация: промяна на поведението за нова реалност на места като испанските Пиренеи, норвежкия връх Трисилфйелет, швейцарските Алпи или турския курорт Ерджиес.

„В сектора на туризма, ако искаме да ограничим степента от последствията (от изменението на климата), ние също трябва да сме загрижени за ограничаването на въглеродния отпечатък от тази дейност – и следователно да направим всичко възможно, за да намалим масово емисиите на парникови газове за целия сектор“, каза Морин.

Рут Мотрам, учен по климата в Датския метеорологичен институт, го нарече „наистина интересно и много задълбочено“ проучване, като похвали изследването на климата, както и адаптациите във водата, електричеството и въглеродните отпечатъци и неговия поглед към минали промени в температурите, които формират основа за прогнозата.

Тя отбеляза как докладът предлага използването на възобновяема енергия „прави значително по-осъществимо адаптирането чрез продължаване на правенето на сняг, без да се произвежда твърде много допълнителен въглерод“, но също така предполага, че транспортът до ски пистите изглежда е важен източник на емисии – и по-екологичното правене на сняг няма да окаже влияние върху това.

„Като цяло изглежда, че европейските скиори ще могат да продължат да карат ски, но дейността ще мигрира по-на север и по-нагоре в планините, дори и с допълнителни инвестиции в правенето на сняг", пише Мотрам в имейл.

Много оператори на ски курорти — в Европа и извън нея — вече разбират посланието и може да се наложи да направят повече.

Anita Verpe Dyrrdal, изследовател в Норвежкия метеорологичен институт, каза, че прогнозата на проучването за спад в „индекса на надеждност на снега“ в Норвегия е в съответствие с националните оценки. Тя приветства изследването за моделирането на сняг и оценките за производство на енергия, но призна, че може да пренебрегне някои специфики.

„Притеснението ми е в пространствената разделителна способност на моделните симулации, която, особено в топографски региони, може да е твърде груба“, каза тя, намеквайки за резки промени в надморска височина, която може да не се види при моделирането на изследователите, като например близо до фиордите на Норвегия, или условия на вятъра, които биха могли да причинят нанасяне на сняг.

„Моделирането на местен сняг може да е важно в някои региони, където местните ефекти играят голяма роля“, каза тя.

За скиорите проучването предполага, че може да са необходими по-високи — и по-студени — дестинации, за да стигнат до най-добрите склонове, и предполага, че един извод от проучването е, че курортите, които оценяват местните условия и се адаптират според нуждите, всъщност могат да привлекат повече скиори през следващите години.

„Най-стабилните ски места в бъдеще може да привлекат още повече туристи?“ тя размишляваше.

___

Асошиейтед прес отразява климата и околната среда получава подкрепа от няколко частни фондации. Вижте повече за климатичната инициатива на AP тук. AP е единствено отговорен за цялото съдържание.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР