Научна разработка на български изследователи върху нов клас изкуствени микроботи

...
Научна разработка на български изследователи върху нов клас изкуствени микроботи
Коментари Харесай

Български учени откриха нов клас микрочастици

Научна разработка на български откриватели върху нов клас изкуствени микроботи излезе в влиятелното научно списание Nature Physics – едно от водещите международни издания в региона на физиката. За това оповестиха от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “.

Учени от най-старото у нас висше образователно заведение в съдействие с сътрудници от университетите в Кеймбридж и „ Куин Мери “ (Великобритания), университета във Варшава (Полша) и два института в Китай нов клас от изкуствени микроботи (активни микрочастици), които сходно на биологичните кафези могат да се придвижват независимо, черпейки сила от околната среда.

Частиците са следени за пръв път в Катедрата по инженерна и фармацевтична химия на Факултета по химия и фармация в Софийския университет от доктор Диана Чолакова, която е и първи създател на публикацията. Теоретичният модел за изложение на тяхното придвижване е развъртян от сътрудниците в Кеймбридж. Ключова роля за планирането и интерпретацията на систематичните опити има проф. д.х.н. Николай Денков, който е началник на екипа от Софийския университет.

Очаква се разказаният в Nature Physics клас от изкуствени микроботи да открие нови насоки за проучвания в няколко свързани научни области на физиката: дейна материя (active matter), неестествен живот (artificial life) и генезис на живота (origin of life).

 

Още от ИНТЕРЕСНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР