Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) “Христина Морфова”

...
Националното училище за музикални и сценични изкуства (НУМСИ) “Христина Морфова”
Коментари Харесай

Старозагорското музикално училище става на 45 години

Националното учебно заведение за музикални и театрални изкуства (НУМСИ) “Христина Морфова” в Стара Загора тази година отбелязва 45-годишнината ни от основаването си и сегашни и някогашни възпитаници ще я отбележат с концерт на 7 май в залата на операта. В него ще вземат участие и ученици на учебното заведение, които не престават реализацията си в музиката и градят сполучлива кариера в чужбина. Сред тях е флейтистката Мария Митева.
Митева приключва НУМСИ през 1990-а и от 1993 до 2009 година е преподавател по флейта в музикални учебни заведения в Австрия. След това става учител по флейта в музикалното учебно заведение и в консерваторията в Етелбрюк Люксембург.
Друг ученик на музикалното учебно заведение с сполучлива кариера в чужбина, който ще вземе присъединяване в концерта, е проф. Мирослав Христов, цигулка. Той има по над 50 концерта на сезон като солист, концертмайстор на симфоничния оркестър в Кноксвилд, Тенеси, Съединени американски щати. Първа цигулка е на струнния квартет на Кносквилд. Той е притежател на голям брой награди от цигулкови състезания в България, Европа и Америка. Преподава във Висшето учебно заведение по музика в Тенеси, има научна степен в цигулковото изпълнителство от Държавната музикална академия (ДМА) ”Панчо Владигеров” и докторат от университета в Кентъки. Известните музиканти Сиво Пенев, тромпет, Мирослав Димов, перкусия, Милен Стойков, саксофон, Георги Белчев, пиано, и Денис Иванов, баритон, също ще са част от концертната стратегия.
От актуалните възпитаници публиката ще чуе осъществявания на пианистите Стефания Русева и Филип Ставров, на саксофониста Добромир Добрев, вокалистките Маргарита Лъчезарова, Зорница Златева, група „ Триолина “, образователният хор на НУМСИ „ Христина Морфова “ и други Диригент на концерта ще бъде Красимир Къшев, учител в учебното заведение, който издаде в задатък, че на концерта за първи в Стара Загора и в България ще прозвучи първа част от Концерта за пиано и оркестър от Елмира Назирова и Фикрет Амиров. “Концертът ще е и жанрово многолик, не представяме единствено класика, а и поп и джаз осъществявания, smoothjazz пиеса за саксофон и оркестър, познати български шлагери от края на 60-те години “, добави Къшев.
Юбилейният концерт за 45-годишнината на Националното учебно заведение за музикални и театрални изкуства “Христина Морфова” ще бъде на 7 май, вторник, от 19 часа в залата на Държавна опера - Стара Загора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР