Националното следствена служба пое разследванетоЖената на Каплата – гардът на

...
Националното следствена служба пое разследванетоЖената на Каплата – гардът на
Коментари Харесай

Една година ни вест, ни кост от Янек

Националното следствена работа пое следствието
Жената на Каплата – гардът на Братя Галеви, крие загадка и отхвърля детектор на лъжата

До месец щели да закопчаят похитителя

Година след изгубването на Янек Миланов от Дупница към момента няма и диря от него. Претърсванията на язовир „ Дяково “ и местността към него не дадоха резултат, мълчи и индивидът, в чийто джип се е качил Янек в нощта на 31 юли 2020 година Разпитите на Васил Капланов – Каплата не дадоха резултат. Забавянето на издирването от локалната полиция се оказа съдбовно за следствието. Вече година във фейсбук групата „ Къде е Янек? “ стотици хора задават въпроси към институциите, които остават без отговор. Разследването към този момент е изтеглено от Дупница в Националната следствена работа, поради сложността на проблема и съмнения обвързаности на локални служители на реда с мутри. Досега обаче от Янек няма и диря.

Какво е станало може да каже само Каплата, с който Миланов тръгнал във съдбовната нощ на 31 юли и повече никой не го видял. Той обаче мълчи - по този начин, както са го учили босове, на които е бил защита – Братя Галеви. На пръв взор претекстът на Каплата, в случай че той е отговорен за изгубването на Янек, е комичен – преди година жена му Миланов бил ухажор на жена му Петя Николова. Разследващи допускат, че точно тя, с цел да се оправдае пред мъжа си, е натопила някогашния си ухажор с измислени обвинявания и Капланов е решил да мъсти. Янек доста желал да организира мъжки диалог с Каплата, който подозирал, че непрекъснато чупи автомобила му и без никакви терзания се качил вечерта в джипа му. Повече никой не го е видял.

Петя Николова живеела в прилежащ блок блок в кв. „ Бистрица “ в Дупница и се срещнала с Миланов, който който се върнал в отпуската си в града от Франция, през 2017 година Срещали се в дома на Янек, без никой да ги забележи, само че Капланов въпреки всичко схванал. Връзката им завършила с отпътуването на мъжа, само че Петя траяла да го търси и да му написа. Някой пък взел да троши колата му, даже стрелял в прозореца на жилището му. Жената била влюбена, тъй като Миланов бил извънредно обаятелен, интелигентен и грамотен Петя беше за малко арестувана и разпитана, само че държанието е повече от подозрително, настояват криминалисти. Жената отказала да даде биологичен материал за проучване на ДНК, както и да бъде тествана с детектор на лъжата. При всички случаи тя знае за какво е липсващ Янек, само че се опасява от мъжа си и може би усеща виновността си и по тази причина мълчи, настояват служители на реда. От Каплата трепери и цяла Дупница, са безапелационни локални. Въпреки, че Братя Галеви от години не са в страната, страхът от мутрите продължава да витае в града. Дупничани допускат, че Каплата, който се усеща безнаказан и до момента движи бизнеса на настойниците си. Хората не без съображение в един глас настояват, че над него има чадър от локални прокурори и служители на реда. Повече от седмица полицията не разгласи обществено Янек за търсене и се задоволи единствено с разпит на охранителя, който споделил, че го е оставил, откъдето го е взел. Едва, откакто роднините на изчезналия и медии подвигнаха звук, локалното РПУ се раздвижи. Нещата потеглиха едвам след намесата на основният прокурор Иван Гешев, който взе под персонален надзор следствието. Каплата е някогашен началник на защитата на Братя Галеви.

Първата версия за изгубването на Янек беше, че Капланов е унищожил колата му и го е отвлякъл от ревнивост, тъй като жена му била държанка на Миланов. Това обаче е малко евентуално, тъй като от връзката сред двамата е предходна повече от година, а телохранителят е прочут със сприхавия си темперамент и би реагирал мигновено. Той беше в ареста с обвиняване за опасност за ликвидиране към шефа на мотоклуба в Дупница Димитър Недев, тъй като не му харесал коментар за изчезналия Янек. Зад решетките беше спретнат и синът на Каплата – Никола, откакто видеозаписи от охранителна камера го уличиха в увреждане на пежото на изчезналия мъж. 20-годишният юноша се изживявал като правоприемник на татко си и напуснал Югозападния университет, където учел право, с цел да продължи „ бизнеса му “. Дупничани приказват, че точно той се занимавал с противозаконната бензиностанция на татко си, която прокуратурата разруши преди време. Неслучайно Васил Капланов вижда в сина си заслужен почитател. На абитуриентския бал на Никола през май 2019 година, той написал във Facebook: „ Аз напред, ти след мене “. Според информация на „ Труд “, обаче, следователите от Националната следствена работа са на път да „ заковат “ виновника за изгубването на Янек и макар, че институциите мълчат от доста време, до месец похитителят щял да бъде посочен и закован с неоспорими доказателства.

Два пъти чупили колата на журналистка
Заплашват близки на Миланов от файлшив фейсбук профил
През последните седмици пък от подправен фейсбук профил Димитър Недев, ръководител на мотоклуба в Дупница, продължава да е заплашван. Преди време Каплата лежа в ареста поради отправени закани против него тъй като питал къде е Янек в обществените мрежи. Те обаче не престават, единствено че от подправен фейсбук профил. Мъжът пуска непрекъснато тъжби, само че без резултат. Подозренията му са, че синът на Каплата – Николай, стои зад анонимния профил в обществената мрежа по тази причина сред двамата беше направена очна ставка в полицията. Часове след нея аудиозапис от срещата е бил изпратен на Недев. Което значи единствено едно – менте профилът или е на Николай Капланов, който е бил на очната ставка и е могъл да запише диалога, или е на някой от присъствалите служители на реда, което е доста малко евентуално. Заплахи се сипят и към брата на Янек – Марио Миланов и журналистката Десислава Панайотова, чиято кола два пъти беше трошена от незнайни, откакто тя стартира следствие за изгубването на Янек.

„ Притеснен съм, толкоз нагли хора не съм срещал до момента. Записът съм го подал в София, тъй като нямам безусловно никакво доверие на полицията и прокуратурата в Дупница. Абсолютно всичко, което съм приказвал пред тях, се знае след това. Обърнали сме се и към министър Бойко Рашков, само че нещата доста се бавят. Пишем до него имейли, само че не получаваме отговор “, твърди Димитър Недев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР