Националното сдружение на общините в България организира встъпителна конференция за

...
Националното сдружение на общините в България организира встъпителна конференция за
Коментари Харесай

Представители на общините на национална конференция в столицата

Националното съдружие на общините в България провежда встъпителна конференция за кметовете и ръководители на общински препоръки за новия мандат 2023 - 2027 година

Конференцията ще бъде открита от ръководителя на 49-ото Народно заседание Росен Желязков. В рамките на форума е планувана полемика с представители на изпълнителната власт, в която ще вземат участие министър-председателят Николай Денков, министърът на районното развиване Андрей Цеков и заместник-министърът на финансите Георги Клисурски, предаде БНР. 

На форума ще бъдат очертани актуалните за общините политически тематики, главните провокации и общата визия за развиването на локалната власт в идващите четири години. 



Справка за определените управления на общините в новия мандат демонстрира, че в локалните избори на 29 октомври са взели участие повече претенденти за кметове и общински съветници, в сравнение с при предходните избори през 2019 година За 5 053 мандата в общинските препоръки са се борили 30 231 претенденти, до момента в който на изборите през 2019 година те са били 29 477. Намалението на мандатите за общински съветници се дължи на резултатите от последното Националното броене на популацията. Кандидатите за кметове на последните избори са били 1350, а със 100 по-малко са били на предходните. 



На отминалите локални избори в 6 общини е бил излъчен единствено един претендент за кмет, който е бил отпред на общината и през предходния мандат. 24 от кметовете на общини през предишния мандат не са се кандидатирали през 2023 година.

Общо избраните отново кметове са 199. Само с 1 по-малко са били те през 2019 година 66 са новите лица отпред на българските общини. Запазва се съотношението преизбрани/новоизбрани от предходните избори 75% - 25%.



Снимки: Lupa.bg
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР