Националното сдружение на общините настоява правителството да предприеме спешни мерки

...
Националното сдружение на общините настоява правителството да предприеме спешни мерки
Коментари Харесай

Общините искат да плащат ток като битови потребители заради високите сметки

Националното съдружие на общините упорства държавното управление да предприеме незабавни ограничения за локалните управляващи, които изпадат в рецесия с високите сметки за електрическа енергия, като една от тях да бъде общинските обществени, здрави и просветителни структури да се третират като битови консуматори. Това съобщи кметът на Велико Търново Даниел Панов, ръководител на сдружението на общините. Националното съдружие на общините е предложило на Министерството на финансите общинските структури без администрациите да бъдат третирани като битов консуматор на пазара на електрическа енергия, като общините са създали няколко разновидността на методика, в това число и за обезщетения. Предстоят и срещи с електроразпределителните сдружения, съобщи кметът на Велико Търново Даниел Панов и ръководител на сдружението на общините, съобщи.

„ Няма някаква изясненост тъкмо по този въпрос по какъв начин ще бъдат обезщетени особено общините, лечебни заведения, детски ясли, детски градини, обществени услуги и още други съставни елементи, които предлагаме като услуги. “ 1800 улични лампи във Велико Търново са с променено часово време на включване заран и вечер. Предстои подмяната на 1600 осветителни тела с енергоспестяващи. Обмислят се разновидности за уличното осветяване на Южния пътен възел и транспортните входове на Велико Търново от Варна и София.

Изключено е художественото осветяване на над 20 исторически и културни здания. 5% понижение на потреблението на ток се чака с въвеждането на един източник на отопление в газифицираните публични здания във Велико Търново.

Общините, учебните заведения, детските градини, обществените заведения и всички останали обществени институции са изправени пред нов проблем обвързван с високите цени на електрическата енергия и горивата и храните. Абсурдната обстановка е поради към момента не признатия държавен бюджет за тази година и Закона за обществените финанси, който не им разрешава да платят по-високите сметки за януари в точния момент и в период, за това сигнализира зам.-председателят на сдружението на общините и кмет на Троян Донка Михайлова. " Народното събрание би трябвало да направи ремонти в Закона за обществените финанси. Ако това не се случи, всеки кмет би трябвало да поеме своята отговорност – да заплати и да бъде осъден, или да не заплати и да сложи под риск естественото действие на общините ", счита Михайлова.

" Това важи за всички обществени институции. Тази седмица от Сдружението имахме две срещи с министъра на финансите и по договарянията за бюджета за 2022 година постигнахме взаимно схващане и доста положителни резултати. Сега чакаме среща и с премиера на която ще упорстват общините упорстват да не бъдат третирани като небитови клиенти наедно с бизнеса на свободния пазар ", сподели още за " Хоризонт до обед " Михайлова. " Очакваме за февруари обезщетения в границите на 75 на 100 от растежа спрямо миналата година, само че не повече от 250 лева.мегаватчас ", съобщи още Михайлова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР