Националното събрание (еднокамарния парламент) на Социалистическа република Виетнам прие оставката

...
Националното събрание (еднокамарния парламент) на Социалистическа република Виетнам прие оставката
Коментари Харесай

Премиерът на Виетнам напуска поста

Националното заседание (еднокамарния парламент) на Социалистическа република Виетнам одобри оставката на министър-председателя Нгуен Сюан Фук заради края на мандата му. Гласуването се организира на 11-та сесия на 14-то Народно заседание в Ханой, съобщи ТАСС.
Оставката на държавния глава стана част от процеса на ротация на висшия управнически личен състав, който стартира в края на март, включвайки президента на страната, министър-председателя и ръководителя на Народното събрание, в сходство с решенията на 13-ия конгрес на ръководеща Виетнамска комунистическа партия, извършен през януари. Нгуен Сюан Фук е предложен от партийната конференция като претендент за президент на страната в интервала 2021-2026. Народното събрание ще гласоподава кандидатурата му на 5 април.
 Българските жители във Виетнам ще могат да гласоподават в посолството ни в Ханой Българските жители във Виетнам ще могат да гласоподават в посолството ни в Ханой
Министерството на външните работи на Виетнам ни уведоми с нота, че виетнамската страна дава единодушие за осъществяване на избори за национални...
Понастоящем президент на Виетнам е генералния секретар на Централния комитет (ЦК) на комунистическата партия Нгуен Фу Чонг. Той беше определен за държавен глава през октомври 2018 година след гибелта на президента Чианг Дай Куанг заради тежко заболяване, който трябваше да заема поста от 2016 до 2021 година На януарския конгрес Нгуен Фу Чонг беше избран отново за ръководител на компартията за още пет години, до момента в който той не се номинира за нов президентски мандат.
По-рано тази седмица Народното събрание освободи ръководителя си, 67-годишния Нгуен Тхи Ким Нган, който е достигнал възрастовата граница за овакантяване на държавна работа. Парламентът избра за негов правоприемник 64-годишната секретарка на градския комитет на Ханой Вионг Дин Хю.
Всички кадрови решения за основни длъжности в страната подлежат на наложително утвърждение от Националното заседание, което съгласно Конституцията на Социалистическа република Виетнам е висшата власт в страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР