Националното енергийно управление на Китай (NEA) публикува планът за действие

...
Националното енергийно управление на Китай (NEA) публикува планът за действие
Коментари Харесай

Китай ще пусне 5 реактора и ще започне строителството на 8 нови блока на АЕЦ през тази година


Националното енергийно ръководство на Китай (NEA) разгласява проектът за деяние за китайската атомна енергетика през 2018 година
В сходство с проекта през тази година е належащо да бъде сбъднат пускът на пет нови енергийни блока и да се пристъпи към строителството от шест до осем нови енергийни блока за АЕЦ.

Към пуск би трябвало да се пристъпи за следните блокове:

блок №1 АЕЦ " Sanmen " (AP-1000);
блок №1 АЕЦ " Haiyang " (AP-1000);
блок №1 АЕЦ " Taishan " (EPR);
блок №3 АЕЦ " Tianwan " (ВВЭР-1000);
блок №5 АЕЦ " Yangjiang " (ACPR-1000).

Трябва да се признае, че поставените задания наподобяват много разнородни. Така да вземем за пример, трети блок на АЕЦ „ Tianwan” към този момент е предаден за употреба, а пускът на първи блок с реактор AP-1000 може да бъде отсрочен за идната година, разяснява atominfo.ru.

Напълно е допустимо също по този начин още през тази година да бъде пуснат изчезналият в листата четвърти блок на АЕЦ „ Tianwan”, за построяването на който китайската страна се пробва да промени изискванията.

Още по-сложно наподобяват дейностите с новото строителство. През 2017 година NEA си сложи за задача да пристъпи към строителството на осем нови блока. Реално не се стигна до първи бетон на нито един от дадените блокове.

Възникналият застой Пекин изяснява с това, че преди всичко при новото строителство са блоковете по плана САР-1000 и САР-1400, само че те могат да получат позволение за изтичане на първия бетон едвам след пуска на първи блок с реактор АР-1000, който нееднократно се отсрочва. (АР-1000 би трябвало да е референтен б.пр.).

В проектът си за 2018 година NEA е малко по-внимателна – от шест до осем нови строящи се блока. Освен това ръководството не показва съответни площадки.

Предположение за това къде съответно през 2018 година Китай може да излее първия бетон споделя изданието „ World Nuclear News “. Според изданието, претенденти са блоковете №3 и № 4 на АЕЦ „ Sanmen”, №5 и №6 на АЕЦ „ Ningde” и по два блока на новите площадки " Zhangzhou " и " Huizhou ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР