Национално юбилейно турне ще отбележи 15-годишнината на сцена на световно

...
Национално юбилейно турне ще отбележи 15-годишнината на сцена на световно
Коментари Харесай

Нина, Зуека и Андерсен тръгват на юбилейно турне

Национално юбилейно турне ще означи 15-годишнината на сцена на международно приетия български театър " Каквото направи дядо, все е хубаво ". В своята биография спектакълът на Нина Димитрова и Васил Василев-Зуека по Х. К. Андерсен има над 200 представления, изиграни на четири езика у нас и по света, и осем интернационалните награди, както и " Икар " за принос в популяризирането на българския спектакъл по света. Публиката в десетки страни приветства снежната комедия на Театър " Кредо ", а съветската критик я назовава " шедьовър за изгубения парадайс ". 

„ Каквото направи дядо, все е хубаво ” е освен един от най-аплодираните български спектакли по света, само че и един от най-дълго играните. Международната премиера на спектакъла е на 23 август 2005 година в Дания, където в границите на честването на 200-та годишнината от рождението на Андерсен, спектакълът се играе с голям триумф в 16 града.

На 11 ноември 2005-а е националната му премиера в Театър 199 „ Валентин Стойчев ” в София, на чиято сцена се радва на зрителски интерес и до през днешния ден. Автори на театралната акомодация на „ Каквото направи дядо, все е хубаво ” са Юрий Дачев и Нина Димитрова, която е и режисьор на спектакъла. Заедно с Васил Василев-Зуека тя е създател на сценографията на спектакъла, пресъздаваща приказната атмосфера на андерсеновия свят.

Нина Димитрова играе Андерсеновата приказка, потънала в магия от бяла вата, в партньорство със Зуека до 2012 година След това той е сменен на сцената от младия артист Димитр Несторов, нейн студент от НАТФИЗ, с който си партнират в спектакъла и до през днешния ден. " И този театър като " Шинел "  оцеля през годините и навърши 15 години. Радвам се, че доживях времето на интернет и цифровите светкавични връзки, които дадоха опция и у нас да схванат, че хората по света си пазят и се гордеят, че играят дълго спектаклите си, а не ги хвърлят в кошчето след първия сезон. Някои, като " Мишеловката " на Агата Кристи, да вземем за пример, се играят от 70 години и не престават да са шлагер в Лондон и горделивост за театра, който е основал толкоз многогодишен шлагер ", споделя Нина Димитрова пред " Сега ".

Турнето на " Каквото направи дядо, все е хубаво ", което се реализира с поддръжката на Министерство на културата, започва тази към този момент в 18:30 на сцената на Родопски трагичен спектакъл, Смолян. Там представлението е част от 9-то издание на Театралния фестивал „ Забранено за възрастни ”.

На 22 октомври спектакълът гостува в Русе на сцената на Държавен куклен спектакъл Русе, а на 26-и - в Драматично куклен театър-Силистра. Два дни по-късно идва ред на Добрич, а в Стара Загора и Бургас " Каквото направи дядо, все е хубаво " ще гостува в две следващи вечери (съответно 2-3 и 5-6 декември). През ноември той ще отпразнува юбилея си и на своята " родна " сцена в Театър 199.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР