Национално сдружение Брокери на имоти“ (НСБИ) прави пореден опит да

...
Национално сдружение Брокери на имоти“ (НСБИ) прави пореден опит да
Коментари Харесай

Сдружението на брокерите ще опита да изсветли имотния пазар в България с нов регистър

„ Национално съдружие Брокери на парцели “ (НСБИ) прави следващ опит да се вкара регулация на пазара на недвижими парцели в България. Сдружението приготвя законопроект, с който да се вкара бистрота в бранша. Според членовете на организацията това може да се случи като се сътвори Национален указател на брокерите на недвижимите парцели, основан и следен от държавен орган.

Всъщност, за основаването на този законопроект се приказва още от 2022 година, само че от НСБИ прецизираха за Economic.bg, че към този момент текстовете са доста по-прецизни, минали през консултация с адвокати, както и подкрепени от всички политически партии.

Разговаряли сме с ГЕРБ, Политическа партия, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ. Общото въодушевление е, че поддържат квалифицирания законопроект. В неговата основа е регулация на държавно равнище “, обявиха от сдружението.

Припомняме, че още в 47-ото Народно заседание от Има Такъв Народ внесоха законопроект, който да контролира бранша, само че в неговата основа стоеше концепцията регулацията да идва от частния бранш. Докато тук – страната седи в основата.
 https://www.economic.bg/bg/a/view/po-visoki-danyci-za-praznite-jilishta-kak-moje-da-se-spre-prezastrojavaneto Могат ли по-високите налози да спрат презастрояването в България?
От диалозите, които организирахме излиза наяве, че всички считат, че това е по-добрият вид. Смятаме, че до края на годината ще успеем да входираме текстовете в Народно събрание “, прецизират от Сдружението.

Професията „ Брокер недвижими парцели “ е регламентирана със специфичен закон в 14 държави-членки на Европейски Съюз и това са Северна Ирландия, Англия, Франция, Германия, Испания, Италия, Нидерландия, Белгия, Австрия, Швеция, Португалия, Гърция, Дания и Финландия.

Във всички страни с подобен закон страната взе участие в регулацията посредством разнообразни държавни органи. Това става или само и единствено от страната, или в партньорство с публични организации. В нито една държава-членка, страната не е делегирала на частна организация (камара) своите господарски пълномощия по регламентиране и надзор на цялостен стопански отрасъл - в тази ситуация отрасъл „ Недвижими парцели “, споделят от Сдружението. 
Кои са НСБИ?
„ Национално съдружие Брокери на парцели “ е учредено на 13 април 2013 година и понастоящем съставлява ползите на 250 организации за недвижими парцели в Република България. Сдружението цели наредба на посредническата активност при покупко-продажби с недвижими парцели посредством приемане на специфичен закон за брокерите. Идеята е с него да се вкарат условия за професионална подготовка, да се сътвори Национален указател на брокерите, който да се поддържа от държавен орган и други правила за работа на пазара на парцели в интерес и отбрана на потребителите на посреднически услуги и на членовете на Сдружението.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР