Националният военен университет Васил Левски“ във Велико Търново изпраща утре

...
Националният военен университет Васил Левски“ във Велико Търново изпраща утре
Коментари Харесай

Националният военен университет „Васил Левски“ изпраща своя 143-и випуск



Националният боен университет „ Васил Левски “ във Велико Търново изпраща на следващия ден своя 143-и випуск. 121 курсанти ще получат своите лейтенантски пагони и 10-годишни контракти за работа в Българската войска на тържествена гала пред крепостта Царевец.

В ритуала по присвояването на първо офицерско звание на великотърновските курсанти се чака да се включат президентът и висш главнокомандващ Румен Радев и служебният министър на защитата Георги Панайотов. Първенец на випуска е пехотинецът от Видин Красимир Йорданов .

„ За войнската чест и за славата на бойното знаме . Заклех се!  - тези думи изрекоха девойките и момчетата от сегашния випуск на Националния боен университет „ Васил Левски “ във Велико Търново преди пет години. Сега под звуците на „ Велик е нашият боец “ те ще получат първите си офицерски пагони.

„ Това е една от най-важните церемонии след клетвата – производството на нашите курсанти в звание лейтенант. Випускът тази година се назовава „ 143-и Георги Стойков Раковски “. Той е отдаден на 200 години от рождението на Раковски. Завършват 121-ин курсанти от Националния боен университет, обучавани по 13 военни специализации. Присвоява им се първо офицерско звание и получават просветително квалификационна степен бакалавър по военна и гражданска компетентност “, сподели пред БНР началникът на висшето военно учебно заведение бригаден военачалник Иван Маламов.

Випускът е със междинен триумф от военните и гражданските изпити и тези по физическа подготовка доста добър 5,45. Първенец на випуска е Красимир Йорданов, приключил с цялостно отличие военната специализация „ Мотопехотни и танкови войски “ и гражданската компетентност „ Национална и районна сигурност “ . Той е притежател и на тазгодишната премия „ 3 март “ на Община Велико Търново, която е пет хиляди евро. Като първенец на випуска Красимир Йорданов е имал правото самичък да си избере къде да продължи военната си кариера и отива в 61-а Стрямска бригада в Карлово: 

„ Смятам, че имам какво да дам и имам какво да покажа . Аз и моите съвипускници чакаме с неспокойствие постъпването. Сигурен съм, че ще имам освен летящ старт в моята кариера, само че и напредък като един офицер “, съобщи Йорданов пред БНР.

Националният боен университет е преодолял проблемите с отказващите се курсанти в разнообразни интервали на образованието.

 Красимир Йорданов Снимка:Здравка Маслянкова

„ Докато младежите вземаха решението за образование по-скоро прочувствено и по-малко осъзнато, това към този момент се трансформира и от ден на ден курсанти приключват сполучливо военната и гражданската си компетентност “, разяснява още в „ Хоризонт за вас “ военачалник Иван Маламов: 
„ Националният боен университет осъзнава своята значимост за подготовката на тези младежи и тяхното преобразяване и по-скоро образование в духа и традициите на Българската войска. Ние сме сигурни, че сегашният випуск влиза доста почтено в редовете на Българската войска и съм уверен това е бъдещето на армията, това е бъдещето на страната “. 

Военното образование и армията дават и вземат, само че пехотинецът Красимир Йорданов споделя, че ще помни единствено другарствата, построени през петте години в Националния боен университет: 

„ Единственото нещо, за което се сещам, е всичко това, което ми дадоха. Със сигурност срещнах доста младежи от цялата страна и триумф да завържа такива другарства, които съм сигурен, че дълги години не ще не помни “. 

За първи път тържествената гала по производството на младите лейтенанти тази събота ще бъде във вечерните часове и още веднъж за първи път ще е пред крепостта Царевец във Велико Търново като последователност сред предишното и сегашното.

Националният боен университет „ Васил Левски “ осъществя и сполучлива кандидат-курсантска и кандидат-студентска акция за образователната 2021-2022 година . Реализиран е 83 % от одобрения план-прием за курсанти, уточни полковник Николай Урумов, заместник-началник по образователната и научната активност:

„ До момента сме приели 191 души за образование като курсанти, бъдещи лейтенанти . За съпоставяне през предходната година бяха 170. През септември следва да проведем акция за спомагателен асортимент, тъй че надяваме се тогава да успеем да попълним и оставащите 40 места. Ние имаме през тази година одобрени от Министерски съвет 225 места за банкет на студенти в общо 11 специалности “. 

Предстои в Министерството на защитата да бъдат одобрени образователните проекти за две нови военни специализации в Националния боен университет.

Продължават ремонтите и оборудването на образователните корпуси и битовите пространства. Изгражда се кибер- център, продължава работата по центъра за ръководство на рецесии. С 3 милиона лв. по програмата „ Наука за образован напредък “ следва построяването на ново оптично трасе, кариерен център и център за отдалечено образование, както и цифровизация на библиотечния фонд. 

Националният боен университет във Велико Търново работи по партньорски контракти с военните учебни заведения и академии на Гърция, Франция, Румъния, Полша, Чехия и Португалия за взаимно образование на курсанти.  

От есента се чака да стартира образованието на 300 възпитаници от цялата страна по програмата на Просветното и Военното министерства.

Още по тематиката в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР