Националният статистически институт отчита солидно покачване на производствените цени през

...
Националният статистически институт отчита солидно покачване на производствените цени през
Коментари Харесай

Производствените цени скачат с 6,8% за година

Националният статистически институт регистрира солидно повишаване на индустриалните цени през юни тази година в съпоставяне със същия месец на 2017 година. Общият показател на цените на производител през юни нараства с 6.8% на годишна база, което е причина за ускорение и на потребителската инфлация в България.

Най-голямо нарастване на цените е регистрирано в добивната индустрия - с 10.2%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 9.0%, и в преработващата индустрия - с 6.0%.

През юни по отношение на предходния май показателят на цените на производител нараства с 0.8%. По-високи цени са регистрирани в добивната индустрия - с 5.3%, в преработващата индустрия - с 0.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%. Намаление е регистрирано при производството на тютюневи произведения - с 0.6%, и при производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 0.1%.

Индексът на цените на производител единствено за вътрешния пазар през юни се повишава с 0.5% по отношение на предходния месец и нараства с 5.7% в съпоставяне със същия месец на 2017 година.

Цените на производител, отчитайки и оборота на компаниите на интернационалния пазар през юни се повишава с 1.2% спрямо май.

За последните 12 месеца този индикатор се е повишил с 8.3% /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР