Националният селекционер на формацията до 19-годишна възраст, Ангел Стойков, даде

...
Националният селекционер на формацията до 19-годишна възраст, Ангел Стойков, даде
Коментари Харесай

Ангел Стойков: Състоянието на бургаския футбол не отива на традициите в града

Националният селекционер на групировката до 19-годишна възраст, Ангел Стойков, даде извънредно изявление за.Наставникът продължава да приготвя „ лъвчетата “ за идния квалификационен шампионат в тази възраст, като противниците ни там ще са Босна и Херцеговина, Черна гора и Ирландия. Той показа, че класата на тези отбори е огромна, само че и че има вяра в качествата на нашите момчета.

Стойков не пропусна да засегне и неприятната тематика за не изключително блестящото положение на бургаския футбол. Треньорът има доста наситено минало, работейки в тимовете на Черноморец Бургас и Нефтохимик, само че призна, че настоящето състояние не дава отговор на историческите обичаи на града. Той изрази вяра, че в околните седмици и месеци пейзажът и в това отношение ще се промени фрапантно.

Здравейте, господин Стойков! Продължава трескавата подготовка на Вас и тима до 19-годишна възраст на България преди квалификациите за европейското състезание следващата година.

Как бихте оценили свършеното досега?

Продължаваме старателно да се приготвяме макар усложнената конюнктура освен в България, само че и в света. Предстои ни присъединяване в доста мощен интернационален шампионат в Хърватия при започване на октомври с присъединяване на отбора на домакините, Швейцария и Русия. В тази връзка сме доста признателни на управлението на БФС, че ни обезпечава най-хубавите условия за подготовка преди идните значими тествания.

Формата на отбора ни наподобява добра предвид на изиграните в последните месеци контроли. Оптимист ли сте за възможностите ни?

Резултатите в подготовката не трябва да ни заблуждават. Съперниците ни в групата са много класни – Босна и Херцеговина, Ейре и Черна гора, и сигурно няма да ни е елементарно. Нивото е много високо, а задачата е да сме измежду първите два отбора в крайното класиране. Все отново, имам вяра в качествата на момчетата и че ще успеем да реализираме задачата.

Как бихте коментирали противниците ни във финалната фаза на квалификациите?

Босна и Черна гора са представители на обичайно мощната югославска школа и постоянно са имали упоритости за положително показване, до момента в който ирландският отбор изповядва типичния английски жанр. В последните години Ейре демонстрира доста израстване, което е видно и от резултатите при подрастващите в другите континентални съревнования.

Със сигурност всички тимове в нашата група ще желаят да се показват допустимо най-добре.

От сегашния набор има и няколко момчета, които се подвизават зад граница. Оптимист ли сте, че и други играчи от набора ще намерят път към непознати клубове?

Наистина всяка година от ден на ден наши момчета получават опция за изява зад граница, което обаче не им подсигурява автоматизирано място в националния тим. Мястото в групата би трябвало да бъде предпазено по най-хубавия метод на терена.

През последните години като че ли започваме прогресивно да изкарваме все по-добри състезатели още веднъж. На какво смятате, че се дължи тази привидно положителна смяна?

Това е доказателство, че България продължава да ражда доста гении, които в случай че бъдат подготвяни вярно – демонстрират благоприятни условия за постигане на високо равнище на представянето си. От друга страна се следи усъвършенстване на работата на треньорите в детско-юношеския футбол, което е заслуга и на Българската треньорска школа по футбол.

Виждаме една извънредно положителна наклонност през последните 18 месеца, предвид на налагането главно на млади играчи в тимовете в efbet Лига. В непрекъснато събитие ли ще се трансформира това, или е събитие по отношение на пандемията?

За всички нас тази наклонност е особена радваща. Все повече млади състезатели записват минути и трайно присъединяване в професионалния футбол. Пример за клубове, които дават опция на гениите за развиване, са Славия, ЦСКА 1948, Черно море, Септември (София), Ботев (Пловдив), Левски, Литекс и други Трябва да отчетем и ролята на дублиращите тимове във Втора професионална лига – Лудогорец, Ботев (Пд) и ЦСКА 1948.

Талантите обаче би трябвало наложително да продължат да оправдават доверието на клубните си треньори и да сграбчат шанса, да бъдат доста работливи и дисциплинирани, с цел да съумеят. Само по този метод могат да се наложат за непрекъснато в българския футбол и да получат късмет да пробият до елитни европейски тимове.

Да поговорим и за Вас в персонален проект. Наскоро се заприказва, че сте имали оферта от ЦСКА 1948. Имаше ли нещо правилно в тези изказвания?

Не мисля, че този въпрос заслужава коментар, щом не се е стигнало до нещо съответно. Но тук е моментът да поздравя клуба на ЦСКА 1948 за политиката, която изповядва, и налагането на редица български гении в елита на родния футбол.

Обмисляте ли завръщане в мъжкия футбол в даден миг?

В момента за мен приоритет е да завърша курса за УЕФА Про лиценз, след което ще мисля в тази посока. При всички положения се усещам благополучен и горделив с работата си като народен селекционер.

Голяма част от кариерата Ви е минала в родния Бургас, надлежно в Черноморец Бургас и Нефтохимик. С какви страсти приемате не изключително цветущото състояние на футбола в града?

Това е болна тематика за всички, свързани с бургаския футбол. Наистина в последното десетилетие локалните клубове не са на мечтаното историческо равнище. Това не отива нито на град като Бургас, нито на футболната общност в града и на последователите на тези тимове. Надявам се, че в най-близко бъдеще ще има същинско позволение на проблемите и Бургас ще заеме още веднъж почтено място на футболната ни карта.

Защо се стигна до тук и има ли същинско решение на казуса?

Вина имат всички, свързани с развиването на футбола в Бургас. Нужно е всеки да направи разбор на дейностите си и да се стигне до действително обединяване на факторите, които могат да доведат до позитивно развиване – както локалната власт, по този начин и управленията на клубовете, а и футболните хора в града.

И за край, господин Стойков – какво си пожелавате в персонален и професионален проект до края на 2021-а година?

Преди всичко здраве! Надявам се и откровено имам вяра в триумфа на всички национални гарнитури в идните значими тествания. Дано с представянето си донесем наслада на българските последователи на футбола.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР