Националният сайт - , който ще бори спекулата с цените

...
Националният сайт - , който ще бори спекулата с цените
Коментари Харесай

Държавният каталог с цени на храни е готов - foodprice.bg

Националният уебсайт -, който ще бори спекулата с цените на храните, бе показан на конференция в Министерски съвет. Той бе обявен от служебния министър председател Гълъб Донев при започване на февруари.

По време на показване на уеб страницата от министъра на стопанската система Никола Стоянов в 14 часа уеб сайтът още не функционираше, само че Стоянов увери, че към 15.30 всеки жител ще може да влезе в него .
 Кабинетът понижава цените на храните със уебсайт за параленост
Кабинетът понижава цените на храните със уебсайт за параленост

Държавата открила 20-30% разлика сред цена на производител и продажната

Платформата няма да е рекламна листовка, няма да показва промоциите в съответните обекти, а ще следи трендовете в цените във времеви проект, ще прави параленост на ценовите равнища по области, както и съпоставяне с цените в чужбина.

В нея има визуализация за към 30 базисни артикули, които ще бъдат налични за параленост в уеб страницата . Сред тях са олио, ориз, захар, яйца. Те могат да се сравнят с цените в Европа.

С уговорката да се събират данни за цените са натоварени комерсиалните ни аташета в 7 страни от Европейски Съюз. Ще се съпоставят цените в Берлин, Виена, Париж, Атина, Букурещ, Прага и Загреб.

Ще може и да се наблюдава каква е цената на главната суровина - да вземем за пример за какъв брой купуват млякото мандрите, продаващи сирене и кашкавал, брашното, от което се прави хляба.

Основната цел на страната е да се сътвори ясно законодателство, касаещо търговията с храни .

" Работим за основаването на централен указател за търговията с храни. Това значи да е ясно какъв брой коства всяка храна на едро и дребно. За задачата използваме положителните образци от Европа ", съобщи министърът на земеделието Явор Гечев.

В системата ще подават информация единствено едрите търговци - компаниите, създали над 30 милиона лв. оборот за предходната година, което изключва дребните магазини.

" Сайтът демонстрира трендове във времето при цените и на едро, и на дребно ", посочи икономическият министър Никола Стоянов.
 Христо Алексиев: 50 съществени храни с таван върху надценката
Христо Алексиев: 50 съществени храни с таван върху надценката

650 нелоялни практики са открити при инспекциите на институциите

Друга алтернатива, която ще предлага уеб сайтът - основана бърза връзка, през която всеки жител може да подаде сигнал за неправда в някоя от веригите. В рамките на плана се планува да се издава самобитен стикер-етикет на търговците , които продават съответен артикул на най-ниска цена.

Участието на търговците за подаване на информация остава напълно непринудено.

Сайтът е коствал 30 000 лв. на страната , посочи на въпрос на News.bg министър Никола Стоянов. Той акцентира, че нито една мярка не би могла да докара до дълготраен спад на цените, за задачата е необходим пакет от дейности, които да предприеме страната. На първо място законови промени. " Ако успеем в това начинание, чакаме и спад на инфлацията, тъй като доста огромна част от тези артикули поддържат актуалните й равнища в България ", сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР