Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание, на

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество ще проведе извънредно заседание, на
Коментари Харесай

Тристранката ще обсъди актуализацията на бюджета

Националният съвет за тристранно съдействие ще организира изключително съвещание, на което ще прегледа актуализацията на бюджета.

В дневния ред на обществените сътрудници влизат и трите бюджета – Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г.; Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното публично обезпечаване за 2022 г.; Проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 година

В понеделник Министерство на финансите разгласява на уеб страницата си проектозакона, от който излиза наяве, че средногодишната инфлация ще доближи до 11,9%, а лимитът на нов държавен дълг се покачва до 10,3 милиарда лв..

В претекстовете на МФ е записано, че антикризисните ограничения, за които е реализиран политически консенсус при извършените съвещания сред съдружните сътрудници, плануват усилване на държавната поддръжка в две съществени посоки – ограничения за поддръжка на бизнеса и пакет от обществени ограничения. Предвидени са разнообразни по темперамент принадлежности и механизми на поддръжка, в това число нарастване на размера на данъчното облекчение за деца, въвеждане на нулева ставка на Данък добавена стойност за доставката на самун за период от една година, отплата за физическите лица, крайни консуматори на горива, освобождение от данък на електрическата сила и природния газ, понижаване на ставката на Данък добавена стойност за доставките на природен газ и на централно отопление, понижаване на размера на законната рента при веселба при физическите и юридическите лица и не на последно място поддръжка за най-уязвимата група в обществото за повишаването на стоките от първа нужда – групата на възрастните хора - със доста по-високо от плануваното с първичните планове на ЗДБРБ за 2022 година нарастване на размера на пенсиите от 01 юли 2022 година, надлежно нарастване на размера на минималната пенсия от 370 лв. на 467 лв. от тази дата, спомагателен механизъм за възстановяване на адекватността на пенсиите от октомври и други.

За застраховане на енергийната сигурност и обезпечаване на различни източници за доставка на природен газ се планува опция Министерския съвет да издава държавни гаранции през 2022 година по заеми за финансиране на действия на Булгаргаз ЕАД и Булгартрансгаз ЕАД в общ размер на 532 млн. евро. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР