Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изрази подкрепа за предлаганите

...
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) изрази подкрепа за предлаганите
Коментари Харесай

И в България вече се въвежда паневропейският пенсионен продукт

Националният съвет за тристранно съдействие (НСТС) изрази поддръжка за предлаганите промени в Кодекса за обществено обезпечаване, с които у нас се вкарва Паневропейският пенсионен артикул. Вносител на предлагането, обсъждано на днешното съвещание на съвещателния орган, е вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Какво съставлява " европейската пенсия "?

Паневропейският пенсионен артикул, придобил известност под названието " европейска пенсия ", ще даде опция фондове от други страни на Европейски Съюз да навлязат на пазара в България, да събират осигурителни вноски и да изплащат пенсии.

Промените ще разрешат и преместване на осигуровките и пенсиите от една страна в друга, в границите на Съюза, в случай че обезпечения смени мястото си на живеене.

Това е нов тип обезпечаване на правилото на доброволното пенсионно обезпечаване и има подобие с капиталовите схеми.

Задължени ли сме да вземем присъединяване в тези фондове?

Европейските пенсии ще са напълно на непринуден принцип, сходно на фондовете за непринудено пенсионно обезпечаване, които и сега съществуват в българското законодателство, планува още законопроектът.

Това е нов тип обезпечаване на правилото на доброволното пенсионно обезпечаване и има подобие с капиталовите схеми.

Пенсионните артикули ще се разграничават един от различен, а хората ще имат опция сами да вземат участие в ръководството на вложенията, избирайки доходоносни, само че рискови или или по-малко рискови, само че по-безопасни разновидности на ръководство на средствата си.

Всеки обезпечен ще може да има единствено една сметка за европейска пенсия.

Осигурителните партиди за европейска пенсия ще са персонални и могат да се трансферират както сред разнообразни сдружения в България, по този начин и към фондове в друга страна от Европейски Съюз.

Социалните сътрудници в НСТС обявиха кардинална поддръжка за предлаганите промени. От КТ „ Подкрепа “ се усъмниха в тяхната успеваемост. Според синдиката този механизъм няма да сработи в страна, в която хората имат прекомерно лимитирани опция да икономисват в допълнение средства.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР