Националният съвет по антикорупционни политики проведе онлайн заседание, по време

...
Националният съвет по антикорупционни политики проведе онлайн заседание, по време
Коментари Харесай

Ето как България ще бори корупцията до 2027 г.

Националният съвет по антикорупционни политики организира онлайн съвещание, по време на което беше разискван разбор на осъществяването на Националната тактика за предварителна защита и противопоставяне на корупцията в България за интервала 2015 - 2020 година Съветът, чийто ръководител е вицепремиерът Екатерина Захариева, разиска също по този начин план на Национална тактика за идващият интервал от 2021 – 2027 година и пътна карта за осъществяване на тактиката.

По плана на тактика ще бъдат извършени публични съвещания. Основните цели, които са залегнали в новата Национална тактика, включват повишение на прозрачността в работата на антикорупционните органи и звена, възстановяване на потенциала и работата на органите, натоварени с контролни и санкционни пълномощия в администрацията, повишение на отчетността и прозрачността на локалната власт.

Предвижда се оценка на въздействието на промените на Наказателно-процесуалния кодекс по отношение на смяната на подсъдността на делата за закононарушения, осъществени от лица, заемащи висши обществени длъжности с оглед определяне на възможни недостатъци в същото и набелязване на ограничения за отстраняването им. Ще бъде извършен разбор на наказателнопроцесуалното законодателство от необятно показана работна група и при нужда ще бъдат подхванати дейности за законодателни начинания в тенденция ограничение на формализма в наказателния развой за реализиране на по-ефективно следствие и наказателно гонене на корупцията и повишение на резултатността във връзка с ефикасни неоправдателни присъди.

Ще се предложат и ограничения за споразумяване на лобистките действия в Република България в подтекста на публичното взимане на решения, като ще се проучат положителните практики и ще се обсъдят концепции в тази посока. Така ще бъде изпълнена и рекомендация на Европейската комисия от последния Доклад за господство на правото в Европейски Съюз.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР