Националният съвет на БСП ще решава утре дали би подкрепил

...
Националният съвет на БСП ще решава утре дали би подкрепил
Коментари Харесай

БСП има 24 часа да реши подкрепя ли кабинет на ИТН

Националният съвет на Българска социалистическа партия ще взема решение на следващия ден дали би подкрепил държавно управление на Има Такъв Народ. Ако отговорът е позитивен, разговорът с групировката на Слави Трифонов ще продължи посредством експертни групи. Към момента общите неща сред Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ са повече от разликите. Всичко това заяви Корнелия Нинова пред публицисти през днешния ден, откакто завърши първата среща сред управленията на двете партии (без самия Трифонов, той не взе участие в совалките).

" Не сме говорили за имена и постове. Нито ние поставихме въпроса, нито те ", сподели. Нинова. Щекотиви тематики като въпроса за Северна Македония и Истанбулската спогодба също не били разисквани. Сходство било обрисувано за правосъдната промяна. " Настояваме за нов закон за КОНПИ, гледаме на тази промяна като нещо доста съществено ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия. Съгласие се постигнало и около  спирането на лобисткото законодателство, писането на закони на крайник. Различия има за ББР (БСП е срещу продажба на банката), както и към Здравната каса (социалистите са срещу демонополизация). Двете партии се разминават и по отношение на момента за преизчисляване на пенсиите. В последна сметка се разбра, че Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ са приказва общо през днешния ден по някои от тематиките. Но Нинова означи, в случай че най-после договарянията дадат резултат, ще би трябвало целите да се впишат в обща рамка.

" Имаме доста общи неща с партиите, само че и разнообразни акценти. По тях ще работим с работните групи в Народното събрание. С тази численост депутати ще би трябвало да има консенсус и договаряния. Българска социалистическа партия е по-социална партия, а ние сме по-практична. Но основната ни обща цел е да се махне ръководството на ГЕРБ. Целта ни е да се намерят общи неща с партиите, а не линии, които да ни разделят " сподели пък Тошко Йорданов от Има Такъв Народ след срещата.

Часове по-рано Нинова бе съобщила някои конкретики, които Българска социалистическа партия ще иска от Има Такъв Народ  - приемане на Плана за възобновяване и резистентност, актуализация на бюджет 2021 и подготовка на бюджета за следващата година, подготовка за възможна нова вълна на COVID-19. Като дълготрайни цели Нинова уточни промяната в опазването на здравето, стопанската система и правосъдната система. Според нея е " лицемерна опцията партиите на смяната " да сформират кабинет с поддръжката на Движение за права и свободи,

 

" Изправи се. БГ. Ние идваме! " желае кабинет без въздействие на Движение за права и свободи

 

Преди обед Има Такъв Народ се срещна и с  " Изправи се. БГ. Ние идваме! ". " Сигурна съм, че ще има ново държавно управление - честно и почтено, без въздействие на олигархични кръгове, на Движение за права и свободи и ГЕРБ ", съобщи Мая Манолова откакто диалога завърши.  Срещата сред двете обединения продължи към час, а Манолова удостовери пред репортерите настояването на обединението - " без въздействие на Движение за права и свободи върху последващо ръководство ". " Върху това ще бдим зорко ", закани се тя и уточни, че " най-важното е идващият кабинет да получи преди всичко поддръжка на " Демократична България " и " Изправи се БГ! Ние идваме! ". Председателят на парламентарната група на  Има Такъв Народ Тошко Йорданов се появи напълно малко пред репортерите в коридорите на Народно събрание, с цел да каже, че " в последна сметка в зала ще се види дали това държавно управление ще бъде подкрепено, всичко останало са спекулации ".

" Ние сме против дългата ръка на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Това е упованието и на хората ", сподели Манолова при започване на диалозите по време на откритата за медиите част от тях. " Малко е шашаво да вършим среща хора, които сме били дружно по площадите. Ясно е, че желаеме едно и също. Не чакам да има изненади за главните цели, тъй като за това бяхме на улицата, за това сме и тук. Предполагам и вие. Иначе щяхме да си живеем животите ", съобщи от своя страна Тошко Йорданов на старта на диалозите.. " От там се потегля и по-късно се водят разговори ", добави Йорданов, макар че на следващия ден ще имат диалози и с Движение за права и свободи.

" Няма ужасно да няма плътна поддръжка. Ще бъде здравословно Движение за права и свободи не просто да стои надалеч от държавното управление , само че и от всички властови позиции ", добави Мая Манолова.

Колегата й адв. Николай Хаджигенов разяснява, че пресечни точки в диалозите са били открити във връзка с промяната на основния прокурор Иван Гешев, на състава на Висшия правосъден съвет, само че и на постове в Министерство на вътрешните работи.  Хаджигенов съобщи, че " без да се почисти клоаката Министерство на вътрешните работи няма по какъв начин да стане правосъдна промяна ", само че не назова съответни имена. " Тръгва се от горната страна надолу, рибата постоянно се вмирисва откъм главата ", сподели депутатът.

Манолова пък настоя още в първия миг идващият кабинет да се заеме с проблемите на всяко домакинство. " Очакват целите, които и ние сме набелязали. Те са - повишение на приходите, преизчисляване на пенсиите, можем да го създадем от първия миг, поддръжка за бизнеса. Също и правосъдната промяна, зад това стоите и вие. Това сподели и вчерашният спор ", сподели Манолова, визирайки срещата сред Има Такъв Народ и Демократична България.

" Хората към този момент не могат да търпят корупция ", уточни Манолова, като благодари и за поддръжката на образуваната комисия в Народно събрание по проверка на ръководството на ГЕРБ.

След края на срещата тя сподели пред репортерите, че не е било коментирано нито личен състав на проектокабинет, нито " желаем властови позиции ".

" Трябва да бъдат направени и промените в опазването на здравето - да бъдат анулирани лимитите, да бъдат преразгледани клиничните пътеки, а лечебните заведения да не бъдат търговски сдружения, добави Манолова. " Чакам да видя Българска социалистическа партия по какъв начин ще обяснят на гласоподавателите си, че няма да поддържат Програма с нарастване на пенсиите, обществени промени, правосъдна промяна, и доста други техни цели - няма по какъв начин да го обяснят на своите гласоподаватели ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР