Националният съвет на БСП инициира общонационална подписка за запазване на

...
Националният съвет на БСП инициира общонационална подписка за запазване на
Коментари Харесай

С подписка БСП брани Паметника на съветската армия

Националният съвет на Българска социалистическа партия инициира общонационална подписка за опазване на Паметника на руската войска в Княжеската градина в София.

Приемайки предлагането на водача на столичните социалисти Иван Таков, Българска социалистическа партия се опълчва на " следващата атака за преместването на монумента, подета този път от ГЕРБ ".

Таков напомня, че след Втората международна война в България са издигнати над 130 паметника на починалите съветски воини и в чест на успеха на Съветската войска. Той отбелязва, че това е израз на признателността на българския народ пред подвига на всеки боец, умрял за Освобождението на България и Европа от фашизма.

По негови думи поругаването и събарянето на паметници, неналичието наизуст, подмяната и подправянето на историята приключват постоянно с извънредно доста жертви.

Таков бе безапелационен, че мир не се реализира посредством поругаване на паметта на жертвите във войните.

Ако разрушаването на Паметника на Съветската войска в Княжеската градина ще спре войната в Украйна, дано да го разрушат, уточни водачът на Българска социалистическа партия - София, само че добави, че огромният проблем не е този монумент, а това, че никой не приказва за мир.
 Мъж с чук посегна на Паметника на Съветската войска в София
Мъж с чук посегна на Паметника на Съветската войска в София

Извършителят е арестуван

Изпълнителното бюро на Градския съвет на Българска социалистическа партия - София одобри и публична позиция по отношение на Паметника на руската войска.

" На 24 февруари, когато се навършва една година от началото на войната в Украйна, - от уклончиво преиначаване до апел към общинските съветници на партията в СОС да поддържат отчет на Демократична България за разглобяване на Паметника ", отбелязва се в мнението на левицата.

От Българска социалистическа партия декларират, че са впечатлени от " управническата импотентност " на българските десни.
 Общината маха разкъртените плочи на МОЧА
Общината маха разкъртените плочи на МОЧА

Защото са рискови за премиващите пред Паметника на руската войска

" За 33 години ръководство на София Съюз на демократичните сили, а от 2005 година насам и ГЕРБ, направиха столицата ни най-бедната в Европа, както и страната ни след десетилетия десен преход е най-бедната в Европейски Съюз - страдаща от обществена, икономическа, демографска, духовна, здравна, енергийна и най-много - морална рецесия. И колкото и да ни убеждават десните - тези рецесии няма да се решат със събарянето на Паметника на Съветската войска, а най-вероятно ще се задълбочат ", безапелационни са от партията.

Те напомнят, че Паметникът на Съветската войска е предпазен от Европейската културна спогодба от 1954 година , Европейската харта за архитектурно завещание на Европа от 1975 година, Закона за българското авторското право и сродните му права, както и резолюциите на Организация на обединените нации от 2008 година и 2009 година за отбрана на паметниците във връзка Втората международна война.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР