Националният план за възстановяване и устойчивост (ПВУ) е най-разочароващото начинание

...
Националният план за възстановяване и устойчивост (ПВУ) е най-разочароващото начинание
Коментари Харесай

Новаков: ПВУ е най-разочароващото начинание на България, използвали сме само 1% от парите

Националният проект за възобновяване и резистентност (ПВУ) е най-разочароващото начинание на България поради ниската усвояемост. Имаме 3 години, с цел да използваме 12 милиарда от него, употребявали сме 1%. Шансът да загубим забележителна част от заложените доходи е огромен, изпуснали сме опцията да използваме повече от половината пари. 

До 31 декември 2026 година България би трябвало да е изпълнила и отчела плановете по ПВУ. 8 милиарда на година можехме да получим по Плана, това са пари, които не се постанова да връщаме. Това сподели пред евродепутатът Андрей Новаков.

По думите му в Европейски Съюз се разисква с изключение на зърно, слънчоглед и олио, възбрана за импорт от Украйна да получат и млякото, меда и няколко типа плодове. " В Съюза са наложени доста високи стандарти на произвеждане, тези правила в Украйна не важат. Не става въпрос за дъмпинг на цените.

" Европейски Съюз е желал повишение на вноса на слънчоглед от Украйна, тъй като е имало недостиг. Трудно е да се назова дъмпинг, тъй като в тази ситуация няма нелоялни практики. Мерките в страните членки постоянно би трябвало да се съгласуват с Европейски Съюз, с цел да има право след това на помощ ", съобщи той.

Според него са спорни настроенията по отношение на възбраната за импорт на украинско зърно. " Някои от незасегнатите реагират по-остро, че някои страни са защитили личното си произвеждане. Европейски Съюз беше първият, който абсолютно поддържа Украйна, обаче не можем да си позволим, че фермерите ни ще платят цената за войната. Европейска комисия би трябвало да обезпечи обезщетение за всеки фермер, който е понесъл вреди от вноса на по-евтини артикули ", разяснява Новаков. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР