Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 е готов и утре

...
Националният план за ваксиниране срещу COVID-19 е готов и утре
Коментари Харесай

Първите ваксини ще са за лекари и полицаи

Националният проект за имунизиране против COVID-19 е подготвен и на следващия ден ще бъде утвърден на съвещание на Министерския съвет. Днес той бе показан на премиера Бойко Борисов от здравния министър проф. Костадин Ангелов и основния здравен контрольор доцент Ангел Кунчев. Водим се от опита на страни като Германия и потвърдени интернационалните институции като СЗО, увери здравният министър.

„ Планът действително е подготвен все още, имаме подготвеност да посрещнем и още на следващия ден, в случай че дойдат имунизациите “, сподели пред премиера проф. Красимир Гигов, ръководител на Националния имунизационен щаб. " Определени са и групите, с които ще стартира имунизацията - първи са лекарите, сестрите, санитарите, чиновници на Министерство на вътрешните работи, които също са на първа линия, следват ги хората над 70-годишна възраст ", уточни Гигов.

В момента, в който пристигна първата ваксина, страната ще е подготвена на всеки българин, който изиска, да му бъде сложена непринудено и изцяло гратис, увери министър председателят Бойко Борисов. „ Всички страни членки дружно инвестирахме в основаването на седем ваксини. Те ще дойдат по друго време, а всяка от тях има своята уникалност. Това е добре, тъй като когато бъдат доставени у нас, българските жители ще са задоволително осведомени коя ваксина биха предпочели да си сложат “, разяснява той и заяви, че сега обсъждаме дали да участваме в поръчката за осма ваксина, която се чака да е на пазара в края на 2021 година Големият въпрос е дали задоволителна част от популацията ще пожелае да се имунизира, а към този момент настроенията сочат по-скоро противоположното. " Не имунизираш ли 60-70% от популацията, не опазваш публичното здраве, а единствено този субект, който се е имунизирал ", уточни през вчерашния ден основният здравен контрольор Ангел Кунчев.

С цел застъпване на строга организация при имунизацията, страната ще бъде разграничена на 7 района, а за всеки от тях ще бъде посочена виновна районна здравна ревизия, която ще координира останалите, оповестяват от Министерски съвет. Здравният министър добави, че се провеждат и мобилни екипи, които ще доближават до местата, където е належащо да се ваксинира огромна група българи като да вземем за пример в домовете за възрастни хора и учебни заведения. Ваксинирането обаче ще е следващата отговорност на районните здравни инспекции, които така и така са натоварени до неспособност да си правят работата, а командироването на спомагателни чиновници към тях се прави в редки случаи.

Вчера стана известно, че първата пратка за България ще включва 130 000 ваксини на " Пфайзер ". До края на седмицата би трябвало да имаме фризери и хладилници за съхранението им. Те ще бъдат ситуирани на няколко места в страната, като измежду тях са складът на " Булбио " в столицата, РЗИ-София и РЗИ-Бургас. До края на седмицата ВМА също ще получи поръчани три фризера от 850 литра с благоприятни условия за предпазване на голям брой ваксини, заяви ген. Венцислав Мутафчийски. " Пирогов " също заявява подготвеност да даде фризери и да взе участие в логистиката. Ваксинациите евентуално ще стартират след Нова година.

Ваксината на " Пфайзер " / " Бионтех " изисква комплицирана логистика, защото би трябвало да се съхранява при минус 70 градуса и не разрешава постоянно преместване. Поради това не е толкоз елементарно да бъде превозена до домове за възрастни и обособени персонални лекари. Англия, която първа я утвърди и стартира имунизация от другата седмица, ще ваксинира на първо време лекарите, като първите доставки в лечебните заведения би трябвало да оползотворени за 5 дни.

 

ЗА ВСЕКИ СЛУЧАЙ

Народното събрание утвърди препоръчаното от държавното управление присъединяване на България в предварителните съглашения за покупка на ваксини против COVID-19, подписани от Европейската комисия и производителите на медикаменти AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand, както и за предприемането на дейности за подписване на контракт за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV. Това стана с план на решение, което самият кабинет внесе в Народното събрание. В негова поддръжка гласоподаваха 107 депутати, което беше задоволително, с цел да бъде прокарано решението. От опозицията оповестиха, че като търси легитимация за своите дейности от Народното събрание, държавното управление в действителност се пробва да се отърве от отговорност и да се презастрахова, в случай че нещо се обърка.

В пленарната зала здравният министър Костадин Ангелов увери, че имунизацията ще се ползва върху български жители, когато получи позволение от Европейската организация по медикаментите, която ще сложи къса характерност на продукта – и единствено тогава ще може да се приказва за параметрите й. Тогава ще стартира и осведомителната акция за имунизацията.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР