Националният отбор по футбол на Нидерландия покани на среща работници,

...
Националният отбор по футбол на Нидерландия покани на среща работници,
Коментари Харесай

Преди Световното първенство в Катар: Критики за отношението към чуждестранните работници

Националният тим по футбол на Нидерландия предложения на среща служащи, взели участие в градежите на оборудванията за Мондиала в Катар. Инициативата е макар апела на ФИФА футболистите да се съсредоточат върху футбола.

Към домакина на идното Световно състезание обаче бяха отправени рецензии за спазването на човешките права и отношението към задграничните служащи.

Катар откри голямо уголемение на интернационалното летище Хамад. Така оборудването усили потенциала си от 40 милиона пасажери годишно на 58 милиона.

" Това разширение бележи значима стъпка във връзка с напредъка на туризма, изключително поради идното Световно състезание по футбол ", съобщи Акбар Ал Бейкър, основен изпълнителен шеф на Qatar Airways.

Арабската страна чака милион и половина почитатели от целия свят.

Много от тях ще се настанят в особено построеното населено място Ал Емади.То разполага с всички улеснения. Забележителни с дизайна и комфорта си са и стадионите, за които емирството хвърли големи средства. Относно построяването им обаче домакинът на Мондиала получи рецензии за отношението към наетите строители.

Според Би Би Си 30 000 служащи от страни като Индия, Бангладеш, Непал и Филипините са строили оборудванията па Световната купа, в това число игрища, хотели, пътища и Лусаил - градът, където ще се играе финалът.

Правозащитните организации Амнести Интернешенъл и Хюман райтс уоч желаеха ФИФА да заплати 440 милиона $ на всички служащи, които са били експлоатирани по време на строителството. Те упрекнаха Катар че крие действителния брой на смъртните случаи при произшествия на строителните площадки.

През февруари предходната година английският вестник " Гардиън " заяви, че 6 500 служащи са умряли в Катар, откогато той е спечелил семейството за купата. Международната организация на труда счита, че са умряли 50 непознати служащи и над 500 са съществено потърпевши единствено през 2021 година, а 37 600 са получили леки до междинни пострадвания.

На това Катар отговори, че броят е подвеждащ, тъй като всеки умрял е живял и работил в емирството от няколко години и е можел да почине от напреднала възраст или други естествени аргументи. Според формалните катарски данни, сред 2014 и 2020 година е имало 37 смъртни случая измежду служащите на стадионите и единствено три от тях са били свързани с работата.

Доха отхвърли апелите за основаване на компенсационен фонд за служащи мигранти,загинали или ранени по време на подготовката за Мондиала. Министърът на труда на страната Али бин Самих ал Мари го назова " рекламен трик ". " Всяка гибел е покруса ", споделя той пред Франс прес и прибавя: " Няма критерии за основаване на компенсационни фондове ".

Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа прегледа напредъка в правата на служащите в Катар месец преди началото на шампионата.

" Броят на трагичните произшествия продължава да наброява стотици. А използването на новите правила не е задоволително дейно ", добави лорд Джордж Фоулкс, модератор.

Катарският представител отговори, че са въведени нови механизми.

" В среда, в която груповото договаряне и профсъюзите не са жизнеспособна алтернатива за служащите, ние реформаторски създадохме многостепенен механизъм, който им разрешава да споделят недоволства без боязън от възмездие. Платформата за недоволства разрешава на служащите да търсят отбрана посредством демократично определени представители ", сподели още Махмуд Кутуб, старши консултант по трудовите права в Катар.

ФИФА документално прикани всички 32 тима да се концентрират върху футбола и посочи, че играта не би трябвало да се замесва в идеологически или политически борби, нито пък в разпределяне на морални поучения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР