Националният отбор на България за жени е европейски шампион по

...
Националният отбор на България за жени е европейски шампион по
Коментари Харесай

Българските шахматистки спечелиха европейската титла!

Националният тим на България за дами е европейски първенец по шахмат за пръв път в историята. 

На шампионата на Стария континент в Будва Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева реализираха най-големия триумф в историята на националния отбор за дами, откакто приключиха с 16  точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан.

В последния девети кръг българките реализираха победа с 2,5:1,5 точки против поставения под номер 1 в схемата и вицешампион от последната Шахматна олимпиада отбор на Грузия.

 Победи за България реализираха Антоанета Стефанова на първа дъска и Гергана Пейчева на трета, като триумфът на Пейчева обезпечи купата и пристигна от позиция, в която българката бе напълно покрай загубата.



България получи покана за присъединяване с помощта на новата Българска спортна федерация по шахмат (БСФШ), която има самопризнание от Европейския шахматен съюз (ECU) и Международната федерация по шахмат (FIDE). Лицензирана в България от Министерството на младежта и спорта обаче е Българска федерация по шахмат 2022. 

 

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР