Националният отбор на България за жени е европейски шампион по

...
Националният отбор на България за жени е европейски шампион по
Коментари Харесай

Невероятен успех! България спечели европейската титла по шахмат при жените

Националният тим на България за дами е европейски първенец по шахмат за пръв път в историята, съобщи Българска телеграфна агенция.

На шампионата на Стария континент в Будва Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова, Виктория Радева, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева реализираха най-големия триумф в историята на националния отбор за дами, откакто приключиха с 16 мач-точки след седем победи, две равенства и нито една загуба и изпревариха с една точка втория Азербайджан.

В последния девети кръг българките реализираха паметна победа с 2,5:1,5 точки против поставения под номер 1 в схемата и актален международен първенец отбор на Грузия.

Победи за България реализираха Антоанета Стефанова на първа дъска и Гергана Пейчева на трета, като триумфът на Пейчева обезпечи купата и пристигна от позиция, в която българката бе напълно покрай загубата.

Мачът сред българките и грузинките стартира с доста бързо реми на втора дъска. Още на 18-ия ход Нино Бациашвили и Нургюл Салимова направиха трикатно повтаряне, което автоматизирано донесе тъждество в партията.

Около два часа и половина по-късно вата отбора си размениха по една победа в границите на няколко минути. Първо на първа дъска някогашната международна шампионка Антоанета Стефанова се наложи над Бела Хотенашвили за 31 хода. Стефанова имаше преимущество още в дебюта и методично съумя да го развие. Тя получи офицер допълнително в ендшпила и това накара Хотенашвили да се съобщи единствено няколко минути по-късно.

На четвърта дъска обаче Саломе Мелия изравни резултата за 1,5:1,5 с победа с белите фигури над Белослава Кръстева. Грузинката съумя да изненада Кръстева във разновидността на Сицилианска отбрана с четирите коня и макар опитите на българката за равнене на играта, те не се оказаха сполучливи и Мелия завоюва след 36 хода.

Така изходът на дуела сред България и Грузия трябваше да се реши сред играещите на трета маса Гергана Пейчева и Лела Джавахишвили.

Двете разиграха вид Нимцович в Новоиндийска отбрана и още от дебюта позицията на дъската бе изравнена, само че и доста комплицирана. На 30-ия ход Джавахишвили съумя да завоюва пешка, което ѝ даде леко преимущество. Шест хода по-късно Пейчева възвърне материалното тъждество на дъската, само че самодейността остана у играещата с черните фигури грузинка.

Партията продължи да бъде доста вълнуваща, а Пейчева изглеждаше изгубила. Българката обаче сподели изключителна непримиромост и в последна сметка освен изравни играта, само че и съумя да се добере до успеха след близо 6 часа игра, карайки Джавахашвили да се съобщи на 83-тия ход.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР