Националният оперативен щаб вече е направил поръчка за 200 броя

...
Националният оперативен щаб вече е направил поръчка за 200 броя
Коментари Харесай

България поръчва 200 респиратора

Националният действен щаб към този момент е направил поръчка за 200 броя респиратори. Това е декларирал министър председателят Бойко Борисов при визитата си в цех „ Мак “ в Габрово, който към този момент създава защитни дрехи за медицинския личен състав в страната, заяви държавната пресслужба. По-късно пред медиите той обаче изясни, че ние сме декларирали, платили и чакаме значимите респираторни апарати, само че 20 броя от тях ще бъдат доставени в края на май поради голямото търсене.

Борисов огласи и данни с каква инсталация разполагаме за посрещане на тежко заболели:

„ България разполага с 2063 болнични кревати за интензивно лекуване. Общият брой респиратори в лечебните заведения за болнична помощ у нас са 1463 броя, а в извънболничната помощ – 142 броя. Центровете за незабавна здравна помощ, които са конструкция към Министерството на здравеопазването, имат 289 броя респираторни апарата в санитарните коли и 53 в кабинетите на самите ЦСМП. В момента се проучват потребностите на всяко лечебно заведение във връзка с тези апарати. Същевременно България реализира връзка по тематиката и на европейско равнище. Страната ни е изразила интерес за присъединяване, в случай че се реализира общоевропейско решение за процедура, посредством която държавите-членки да получават респиратори от производители “. По-късно пред медиите министър председателят увери, че у нас има няколко хиляди респираторни уреда и че новите коли за спешна помощ са оборудвани с такива устройства.

Целта на всичко това, което вършим, е да видят българите, че нашата промишленост може да се реорганизира единствено за няколко дни и виновните предприятия могат да произведат това, което е нужно, съобщи Борисов при визитата си в цех „ Мак “ в Габрово, който към този момент създава защитни дрехи за медицинския личен състав в страната. „ 40 000 м плат към този момент е подготвен. Ще произведем сред 12 000 и 14 000 защитни гащеризона “, разясни ръководителят на Съвета на шефовете на завода Георги Бижев пред министър-председателя.

Министър-председателят Борисов съобщи, че реорганизацията на тези фабрики се е наложила поради това, че в един миг доставките от страните членки на Европейски Съюз са спрели. „ Затова се наложи в незабавен порядък да отговорим на потребностите на нашите лекари, сестри, санитари. Готвим се за по-дълго време за сходна обстановка и желаех българите да видят на място технологията и производството “, добави министър председателят. Той благодари на габровските медици, които " първи усетиха какво е това ковид ": „ Голям реверанс, огромна признателност на габровските лекари, сестри, санитари и на всички, които първи усетиха, какво е това ковид. Не единствено че се оправиха, оправиха се с достолепие! “.

Борисов съобщи, че дружно със здравния и финансовия министър не престават да обезпечават нужните принадлежности за тласъци на всички чиновници, които работят за справяне със болестта. Към популацията пък насочи апел да не се поддаваме на суматоха, а да използваме целия разполагаем ресурс на българската промишленост, с цел да набавим нужните средства и материали за работата на медицинските екипи. „ Ако нещо ме прави оптимист и толкоз убеден е това, че народът не се поддава на суматоха и, че децата не са уязвими “, сподели още министър председателят в Габрово.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР