Националният железопътен превозвач на Германия Дойче бан (Dеutсhе Ваhn) е

...
Националният железопътен превозвач на Германия Дойче бан (Dеutсhе Ваhn) е
Коментари Харесай

Дойче бан купува завода за ремонт на вагони в Карлово

Националният железопътен транспортьор на Германия " Дойче бан " (Dеutсhе Ваhn) е в процедура по закупуване на " Вагоноремонтен цех Карлово ". Компанията даже към този момент е подала заявление за вложител първи клас в организацията за вложения. Инвеститорът е имал среща с министъра на стопанската система Емил Караиванов и с кмета на града Емил Кабаиванов, заяви " Медиапул ". Процедурата обаче към момента не е финализирана.

Германското сдружение е спечелило търга за продажбата на банкрутиралия преди години цех, само че договорката към момента не е завършила, сподели синдикът на сдружението Драгомир Григоров. Според обявата началната тръжна цена за всички активи на предприятието, измежду които здания, парцели и жп стрелки, е била 4 млн. лв..

Плановете на " Дойче бан " са да възвърне производството и ремонта на товарни вагони, а след време и ремонта и поддръжката на локомотиви. Няма изясненост по кое време заводът ще проработи още веднъж. Това зависи от завършването на договорката.

Заводът за ремонт на вагони в Карлово е основан през 1964 година като клон на " Жeлeзoпътен зaвoд Coфия " нa плoщaдкaтa нa бившетo лoкoмoтивнo дeпo в Kapлoвo. Пъpвoнaчaлнo в пpeдпpиятиeтo ce e peмoнтиpaлa жeлeзoпътнa тexникa и ca ce пpoизвeждaли peзepвни чacти. Oт 2007 година в нeгo зaпoчвaт дa ce пpoизвeждaт нoви вaгoни зa пpeвoз нa тoвapи. През 2015 година заводът беше разгласен в неплатежоспособност от съда.

Дълговете му все още възлизат на близо 45 млн. лева, до момента в който активите му се правят оценка на 23,5 млн. лева Това демонстрира последният финансов доклад на сдружението за 2017 година, оповестен в Търговския указател. " Вагоноремонтен цех Карлово " има задължения към банки, компании, държавни институции и неизплатени заплати на към 250 служащи.

Възможно е покупката на завода да е обвързвана и с проектите за обновяването на преносимия състав на БДЖ и сериозните вложения, които националният транспортьор прави в ремонта на сегашните локомотиви и вагони.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР