Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) окончателно преминава от

...
Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) окончателно преминава от
Коментари Харесай

Окончателно: НИМХ преминава към МОСВ | Това решиха депутатите с приемането на промените в Закона за водите

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) дефинитивно минава от Министерството на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите Министерство на околната среда и водите. Това взеха решение депутатите с приемането на измененията в Закона за водите на второ четене.

С предлагането на Ива Митева от „ ИТН ” (ИТН) беше направена публицистична корекция, че Национален институт по метеорология и хидрология не се „ преобразува ”, а „ минава ” към Министерство на околната среда и водите.

Отново по нейно предложение бе записано, че Национален институт по метеорология и хидрология не извършва функционалности по отношение на реализирането на изпълнителната власт. Тя напомни, че подобен е текстът от бюджета за 2019 година, когато Национален институт по метеорология и хидрология е бил изваден от структурата на Българска академия на науките и е минал към Министерство на околната среда и водите.

В законопроекта е записано, че генералният шеф на института се назначава и освобождава от министъра на околната среда и водите. Досега предлагането за шеф беше на научния съвет към Национален институт по метеорология и хидрология.

Против прекосяването на Национален институт по метеорология и хидрология към Министерство на околната среда и водите се разгласи опозицията. Депутатът Младен Шишков (ГЕРБ-СДС) описа, че мнението на института е било прикачено първо към проектобюджета за 2022 година, след това е махнато от там. По думите на депутата промените по отношение на Национален институт по метеорология и хидрология са били вкарани в допълнение в Закона за водите, като членовете на водещата Комисия по околна среда и водите не са били авансово известени за това. „ Кой се бои от института и учените? “, запита по време на дебата Шишков. Той сподели, че не приема мнението на вицепремиера и министър на околната среда и водите Борислав Сандов, че мнението на Национален институт по метеорология и хидрология съответствува с това на ГЕРБ-СДС.

Джевджет Чакъров от Движение за права и свободи разяснява, че това не е първият опит Национален институт по метеорология и хидрология да премине към Министерство на околната среда и водите. Той уточни, че структурата и действието на института би трябвало да се резервира както до момента, а шефът да се показва от научния съвет, а не както е записано в закона - от министъра на екологията.

Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС сподели, че за него мястото на Национален институт по метеорология и хидрология е в МОН.

Николай Дренчев от „ Възраждане “ уточни, че в закона се вършат оферти, които излизат от обсега на активност. „ Това ненадейно пожарно пренасяне на Национален институт по метеорология и хидрология към Министерство на околната среда и водите се случи с едни „ инфарктни “ събития на Комисията по околната среда и водите ”, уточни той. Според Дренчев тази смяна би трябвало да остане за различен закон.

По време на дебата Борислав Сандов съобщи, че със закона се трансформира единствено принципалът на Национален институт по метеорология и хидрология. Той сподели, че ще се преценява с всички решения на научния съвет към института, само че поддържа смяната министърът да има правото да освобождава или назначава шефа. Сандов уточни, че той ще е собственик на института, само че няма да разреши да е единствено „ гумен щемпел ” и да приема всичко, което му каже съветът. Министърът чака Национален институт по метеорология и хидрология по-скоро да реализира синхрон с Министерство на околната среда и водите. По думите на Сандов активността на института може да бъде по-адекватна. Не бива да приказваме за Национален институт по метеорология и хидрология само като научна организация, посредством станциите за измервания се обслужват редица държавни институции, уточни той. Сандов прикани да се гледа по-цялостно на ролята на Национален институт по метеорология и хидрология.

В своя позиция на уеб страницата си от института оповестиха, че приключват своя „ чисто професионален митинг ”, с цел да не се политизира той.

С други промени в Закона за водите се актуализират и Плановете за ръководство на речните басейни и тези за ръководство на риска от наводнения. Така ще се спазят европейските наставления и ще има настоящи стратегически документи. По този метод ще се обезпечи опция за реализиране на дейностите по ръководство на водите и водните обекти, показват вносителите на промените в закона.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР