Националният дворец на културата за първи път е домакин на

...
Националният дворец на културата за първи път е домакин на
Коментари Харесай

659 плаката на автори от 30 държави показва Триеналето на сценичния плакат

Националният замък на културата за първи път е хазаин на едно от най-големите и авторитетни интернационалните художествени изложби - Триенале на театралния афиш. Тази година е деветото му издание. Триеналето е основано преди 25 години от Божидар Икономов, Божидар Йонов и Албена Спасова. 659 плаката на създатели от 30 страни ще бъдат ситуирани във фоайетата на НДК сред 6 и 24 ноември. Официалното разкриване е на 5 ноември от 18 ч. в Мраморното предверие. Експозицията може да се прегледа всеки ден сред 11 и 18 ч. Входът е свободен.

Колекцията на деветото издание ще показа най-хубавото от сферата на плаката през последните три години, а специфичната тематика - " Арт фестивали ", сплотява плакати, отдадени на разнообразни фестивали от обичайни и пробни театрални форми - за писмено, игрално и анимационно кино, плакати на фестивали за класическа и модерна музика - джаз, опера, хорово пеене, и мн. други

Ще се откроят няколко забавни експозиции като изложбата на членовете на интернационалното жури (Лекс Древински - Германия; Радован Йенко - Словения; Агнешка Жемишевска - Полша; Божидар Йонов - България). Заедно с плакатите в памет на Божидар Икономов тя ще бъде експонирана във фоайето пред Театър " Азарян ". Ценителите на образното изкуство ще могат да видят и плакатите от последните 9 издания на фамозния Холандски фестивал.

Деветото Международно триенале ще повдигне завесата на протичащото се в последните години на българската и международната културна сцена.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР