Националните знамена се спуснаха наполовина в Китай в четвъртък, докато

...
Националните знамена се спуснаха наполовина в Китай в четвъртък, докато
Коментари Харесай

Ли Къцян: Китай се сбогува тихо с популярния бивш премиер

Националните флагове се спуснаха на половина в Китай в четвъртък, до момента в който страната почива на някогашния си министър председател Ли Къцян.

Ли, чието тяло беше преместено в Пекин от Шанхай, където той умря от инфаркт на 27 октомври, беше кремиран.

Снимки демонстрират тълпи, събрани по улиците, до момента в който ескорт, за който се твърди, че транспортира тялото му, минава около него.

Приглушено държавно отразяване на погребението му е в контрастност с изливането на тъга измежду елементарните китайци.

68-годишният Ли в миналото беше считан за бъдещия водач на Китай. Но той беше изпреварен и по-късно бързо преместен от Си Дзинпин, който централизира властта в свои ръце по време на повече от 10 години отпред.

Държавната осведомителна организация Синхуа излезе с изказване в четвъртък следобяд, съпроводено от фотография на господин Си, който изрича съболезнования на вдовицата на Ли Ченг Хонг.

В некролог, оповестен предишния петък, китайската комунистическа партия разказа Ли като " изпитан във времето комунистически боец " и прикани хората да " трансфорат тъгата в действие " и сплотяват се към актуалното управление на господин Си.

Ли Къцян: Животът на маргинализирания китайски министър председател Защо гибелта на Ли Къцян е рискова за Си Дзинпин

Погребението на Ли се състоя в Бабаошан Революционно гробище, където тялото му лежеше върху легло с цветя и беше покрито със знамето на Комунистическата партия. Г-н Си и брачната половинка му Пън Лиюан участваха, дружно с новия министър председател Ли Цян и други членове на Постоянния комитет на Политбюро, който съставлява най-високото ходило на партийното управление.

В цялата страна неочакваната гибел на Ли провокира отдаване на респект, показваща топла хвалба и тъга. Въпреки че някои анализатори споделят, че достижението на Ли като админ е неравномерно, те имат вяра, че хората скърбят толкоз доста за индивида, колкото и загубата на това, което Китай можеше да бъде под негово управление.

" Публичното изтичане на тъга за Ли отразява траура на някои китайски хора за по-отворено и оптимистично време, преди господин Си да насочи страната към по-авторитарен режим, етатистка и националистическа посока “, сподели Нийл Томас, помощник по китайска политика в Института за социална политика в Азия.

Той прибавя, че публичната реакция на гибелта на Ли е изключително мощна, тъй като той умря скоро откакто напусна поста.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР