Националните състезателки по шахмат Габриела Антова и Нургюл Салимова спечелиха

...
Националните състезателки по шахмат Габриела Антова и Нургюл Салимова спечелиха
Коментари Харесай

Габриела Антова и Нургюл Салимова с престижни отличия от турнири в САЩ и Италия



Националните състезателки по шахмат Габриела Антова и Нургюл Салимова завоюваха влиятелни оценки от шампионатите извършени в Съединени американски щати и в Италия, заяви за БНР Стефан Стойнов от комисия детско-юношески шахмат към БФШ и треньор на Габриела Антова.

С тимът на Saint Louis University, където  е студентка, Антова завоюва първото място в отборната конкуренция при дамите в най-голямото съревнование за годината по типичен шахмат на университетите на Северна и Южна Америка.

Българката е носителка и на още две от най-престижните награди  - първенец при дамите на Панамериканските академични игри и първо място на втора дъска за надпреварата. Антова записа невероятния резултат 5,5 точки от 6 вероятни ( 5 победи и едно реми). Всички победи на Габриела Антова са против доста мощни съперници - мъже. Едната победа е против гросмайстор с ЕЛО 2524, а едното от ремитата е против гросмайстор с ЕЛО 2556.

На мощния интернационален шампионат по шахмат за мъже в курортното градче Католика (Италия) Нургюл Салимова раздели 1- 4-то място в подреждането. Така тя покри първата от трите нужни правила за гросмайстор при мъже. В България до в този момент единствено международната шампионка Антоанета Стефанова е покривала такава норма за мъже през далечната 1997година.

Резултатът на Салимова е впечатляващ, тъй като против шестте гросмайстори (мъже) тя записа три победи и две ремита. Единият от триумфите й е над най-силния британски гросмайстор Найджъл Шорт, който беше и кандидат за международната купа против Гари Каспаров през 1993 година.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР