Националната здравноосигурителна каса обяви, че ще наблюдава по-стриктно парите, които

...
Националната здравноосигурителна каса обяви, че ще наблюдава по-стриктно парите, които
Коментари Харесай

Здравната каса ще следи отблизо разходите за раждания и онколечение, Лекарският съюз е против

Националната здравноосигурителна каса разгласи, че ще следи по-стриктно парите, които се заплащат за така наречен централизирани действия като ражданията, химиотерапията, хемодиализата и интензивните грижи, за които в този момент няма бюджетен предел. Идеята на касата е да има " индикативни стойности " за лечебните заведения по тези действия и в случай че се открият съществени отклонения от тях, да се вършат инспекции.

Това е записано в анекс към самостоятелните контракти с лечебните заведения в страната, който Българският лекарски съюз изрично отхвърля да подпише с аргумента, че не е склонен да се слага предел на тези непредвидими и неотложни действия, които в този момент се покриват напълно от касата. Лекарският съюз привиква и изключително заседание на управителния си съвет, с цел да излезе с оферти за предоговаряне на документа.

От касата дават отговор, че отводът на лекарите да одобрят анекса ще забави заплащанията към лечебните заведения, тъй като с него се дефинира и цялостното месечно систематизиране на бюджета за болнична помощ в размер на 1.676 милиарда лева Средната стойност за юни е 141.8 млн. лева, което е нарастване спрямо досегашните бюджети за лечебните заведения, показват от пресцентъра на касата.


© Юлия Лазарова

Венцислав Грозев, ръководител на Българския лекарски съюз (БЛС)

Въпреки че Лекарският съюз настояваше точно за сума над 140 млн. лева, съсловната организация изрично отхвърля да подпише анекса, с която тя се усилва, поради включеното лимитиране за онкозаболявания, раждания и интензивни грижи, показват от организацията. " Дори да има опция да се създадат прогнози за брой раждания в обещано лечебно заведение, е безусловно невероятно да се предвиждат пациентите, на които ще се наложат интензивни грижи ", споделя ръководителя на БЛС доктор Венцислав Грозев. Той упорства да се откри различен метод за надзор над тези разноски.

От пресцентъра на Лекарския съюз отхвърлят също и изказванието на касата, че отводът им ще забави заплащанията към лечебните заведения. Наричат го " непотребна нечиста сделка ", тъй като съгласно към този момент подписаните самостоятелни контракти сред лечебните заведения и НЗОК, касата може да изплаща дължимите суми, като само даде на лечебните заведения новите разполагаеми стойности.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Здравеопазване (609)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР