Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да поеме сензорите за постоянен мониторинг

...
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да поеме сензорите за постоянен мониторинг
Коментари Харесай

Премиерът се ангажира НЗОК спешно да поеме сензорите на всички деца с диабет тип 1

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да поеме датчиците за непрекъснат мониторинг на кръвната захар на всички деца с диабет вид 1 у нас. Това беше контрактувано на среща при премиера в оставка Кирил Петков с присъединяване на представители на институциите, пациентски организации и специалисти.

Сега, критериите, по които НЗОК финансира датчиците, дискриминира децата с добре следен диабет, защото едно от изискванията за разпределяне на здравното произведение е да имат неприятен гликиран хемоглобин - над 7. Специалисти ендокринолози и родители на деца с диабет от няколко месеца упорстват това да се промени, каквото заричане получиха на срещата при премиера във вторник.

По данни на здравната каса към 4000 са децата у нас, диагностицирани с диабет вид 1, а досега единствено 332 деца са декларирали и получили платените от НЗОК датчици. Премиерът Петков настоя институциите да реагират в къси периоди и да обезпечат по този метод контрола на диабета при всички деца с тази диагноза.

В хода на диалога бяха обрисувани редица проблеми, пред които ежедневно са изправени децата с тази диагноза и родителите им. Бе решено да се подхващат нужните дейности, с които да се подсигурява достъпът на дребните пациенти с диабет вид 1 до датчици. По самодейност на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) в къси периоди ще се организира среща с научните сдружения по ендокринология и Българския лекарски съюз за реализиране на консенсус по въпросите за обезпечаването на глюкозните датчици. НЗОК разполага с нужните средства, само че експертите би трябвало да са единни при определянето на разпоредбите и критериите за отпущането на датчиците, стана ясно на срещата.

“Новите технологии за надзор и лекуване са бъдещето, точно те подсигуряват обикновено качество на живот на българските деца с това заболяване, длъжни сме да им го осигурим “, съобщи министър председателят Петков.

В срещата участваха министърът на труда и обществената политика в оставка Георги Гьоков, шефът на Националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев, ръководителят на съдружие „ Култура без граници “ Росица Пандова, която в последните 10 години се занимава с интеграцията, социализацията и модерните достижения в лечението на пациентите с диабет вид 1, и специалисти.

На нея бе дискутиран и въпросът с разкриването на още профилирани комисии, тъй че да се улесни достъпа на дребните пациенти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР