Националната здравна служба /NHS/ посочва, че възрастен трябва да консумира

...
Националната здравна служба /NHS/ посочва, че възрастен трябва да консумира
Коментари Харесай

Експерти: Чаена лъжичка сол на ден е тих убиец

Националната здравна работа /NHS/ показва, че възрастен би трябвало да употребява не повече от шест грама сол дневно. Въпреки това лондонските специалисти организираха ново изследване и стигнаха до заключението, че това е прекалено много..
Прекомерният банкет на сол води до високо кръвно налягане, което от своя страна предизвиква други здравословни проблеми като инфаркти или инсулти.
В своето изследване те разкрили, че увеличението на приема на сол с 2.5 грама дневно усилва риска от сърдечни болести с 18%. Учените открили също, че в случай че отделянето на калий от тялото се усили с 1000 mg дневно, рискът от инсулт и инфаркт понижава с 18%.
Като част от изследването учените събират проби от урина от 10 000 здрави възрастни за избран интервал от време един път дневно. Според тях това е най-точният метод за премерване на приема на сол.
Изследванията удостоверяват връзката сред приема на сол и сърдечни болести, в това число инфаркти и инсулти. Колкото по-малко сол употребява човек, толкоз по-малък е рискът да се разболее.
Професор Греъм Макгрегър, занимаващ се със сърдечно-съдова медицина в Лондонския университет, ръководител на интернационалната експертна организация "Действие срещу солта " и съавтор на проучването, сподели, че намаляването на приема на сол е най-ефективният метод за понижаване на кръвното налягане и понижаване на риска от заболяване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР