Националната следствена служба /НСлС/ разследва бивш министър на енергетиката, негов

...
Националната следствена служба /НСлС/ разследва бивш министър на енергетиката, негов
Коментари Харесай

НСлС за газовите доставки: Нанесена е щета за над 88 млн. лева на „Булгаргаз“

Националната следствена работа /НСлС/ проверява някогашен министър на енергетиката, негов заместител и някогашен шеф на „ Булгаргаз “ за длъжностни закононарушения. В резултат на дейностите им е нанесена вреда на „ Булгаргаз “ за 88 млн. лв. в интервала директно след прекъсването на газовите доставки от Русия към България. Става въпрос за интервала от края на април 2022 до май същата година. Това заяви на брифинг Бисерка Стоянова, следовател в Национална следствена служба и представител на службата.

По информация на „ Българска национална телевизия “ разселването е към някогашния енергиен министър Александър Николов, заместника му Данаил Николов и някогашния шеф на „ Булгаргаз “ Людмил Йоцов . Според следователите казусът е изключително тежък, защото е била застрашена активността на „ Булгаргаз “ като публичен снабдител и обезпечаването на надеждност и сигурност на доставките.

На тримата са повдигнати обвинявания и са с наложена мярка за неотклонение подписка . Бившият енергиен министър Александър Николов беше привикан на разпит преди обяд в Националната следствена работа. На излизане от следствието той сподели, че му е повдигнато обвиняване, само че не разяснява какво. По думите му това е разследване от отхвърли му да се огъне под натиска на „ Газпром “ и съвестта му е чиста. Той сподели:

„ В рамките на декември 2021 до 2 август 2022 година е спазван напълно публичния интерес на всички жители. “

Разследването против тримата е формирано през септември 2022 година по сигнал на ДАНС и след преценка на прокурор от СГП. Досъдебното произвеждане се води по две линии – подхванатите дейности от длъжностни лица от „ Булгаргаз “ и Министерство на енергетиката. Бисерка Стоянова уточни:

„ При преценка на събраните доказателства, които са в значителен размер и са оценени на задоволително равнище, може да се направи извод за виновността на съответни лица. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР