Националната следствена служба (НСлС) е предявила обвинения на трима бивши

...
Националната следствена служба (НСлС) е предявила обвинения на трима бивши
Коментари Харесай

Бивш министър и двама от екипа му са обвинени за щети за 88 млн. лв. след спирането на доставките от Газпром

Националната следствена работа (НСлС) е предявила обвинявания на трима някогашни високопоставени държавни чиновници от времето на кабинета на Кирил Петков , научи Свободна Европа в сряда.

Става въпрос за някогашния енергиен министър Александър Николов , някогашният му заместител Данаил Николов и ексшефът на " Булгаргаз " Людмил Йоцов . По неофициална информация те са упрекнати в длъжностни закононарушения, свързани с доставки на газ, откакто на 26 април м.г. Русия едностранно спря да извършва контракта си с България.

Новината първо беше обявена от с уточнението, че тримата са привлечени към наказателна отговорност за нанасяне на вреди в размер на над 88 млн. лева

Свободна Европа потърси за коментар говорителката на Софийската градска прокуратура (СГП) Десислава Петрова , само че тя нито удостовери, нито отхвърли тази информация, поемайки ангажимент да върне позвъняването по-късно. Директорът на Национална следствена служба и заместител на основния прокурор Борислав Сарафов не отговаряше на мобилния си телефон.

Самият Николов въпреки всичко удостовери за обвиняването си пред Свободна Европа по телефона. Освен това той разяснява пред медиите, които го чакаха пред следствието, че " обвиняването се свежда до това, че в последна сметка България не се съобрази с изнудванията от " Газпром " и Русия ".

Адвокатката му Ина Лулчева пък добави пред, че Николов е упрекнат за това, че не е било признато предлагането на " Газпром " да се заплаща за доставки на газ в рубли.

Именно това беше главният претекст на Русия за прекъсване на газовите доставки към България, макар че заплащането им в рубли опонираше на изискванията в контракта сред двете страни. Руските газови доставки бяха спрени, откакто България поддържа Украйна в съпротивата ѝ против непредизвиканата съветска военна инвазия, почнала на 24 февруари м.г.

За това следствие обществено заяви основният прокурор Иван Гешев в края на октомври, когато дружно със Сарафов бяха на в Народното събрание, с цел да разискват хрумвания за правосъдна промяна.

" В момента текат следствия, в това число в Националната следствена работа, с предмет, касаещ газа и други проблеми, свързани с класифицирана информация ", сподели тогава основният прокурор, добавяйки, че " при положение, че се съберат задоволително доказателства за виновността на съответно лице, аз нямам подозрение, че българската прокуратура ще си свърши работата и ще повдигне съответните обвинявания ".

Въпросното следствие беше формирано точно по сигнал на ГЕРБ, чийто някогашен народен представител Делян Добрев неколкократно обществено обвиняваше кабинета на Кирил Петков, че след прекъсването на доставките от " Газпром " е траяло да купува съветски газ, само че през медиатори и на по-високи цени. Той твърдеше още, че нанесените от това вреди възлизат на към 200 млн. лева, само че до момента тези негови изказвания не са намирали публично удостоверение.

След като следствието стартира следствие по случая, сътрудници на Държавната организация " Национална сигурност " (ДАНС) влизаха през юли и септември м.г. в " Булгаргаз ", " Българския енергиен холдинг " и енергийното министерство.

Министерство на вътрешните работи и организацията започнаха да ревизират " Булгаргаз " за още при започване на 2022 година, когато държавното управление на Петков към момента управляваше. Малко по-късно на държавната компания, а Петков изрази очакване, че на отстранените ѝ ръководители. Това обаче по този начин и не се случи.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР