Националната полиция на Молдова започна разследване на убийство, след като

...
Националната полиция на Молдова започна разследване на убийство, след като
Коментари Харесай

Откриха мъртъв политически лидер на Приднестровието

Националната полиция на Молдова стартира следствие на ликвидиране, откакто опозиционен водач в Приднестровието беше открит убит в дома си, оповестиха управляващите през днешния ден, представени от Асошиейтед прес.

Полицията заяви, че подхваща " всички нужни ограничения за следствие на ликвидиране " във връзка със гибелта на 47-годишния Олег Хоржан, водач на Приднестровската комунистическа партия. 

Молдовската полиция заяви, че Хоржан е бил убит. Разследващите показват и " голям брой прободни рани " по врата и гърба на мъжа, както и пострадвания по главата.

Разследващите обявиха, че закононарушението е осъществено през нощта на 16 против 17 юли и показаха като вероятен претекст обир.

В настрана изказване от през днешния ден Службата за реинтеграционни политики на Молдова съобщи, че е предложила започването на настрана без значение следствие под управлението на задачата на Организацията за сигурност и съдействие в Европа в страната, която граничи с Украйна и Румъния. 

Оттам изрично осъдиха " незаконните дейности, които заплашват живота на хората ", и сервира съболезнованията си на фамилията и околните на Хоржан. 

Хоржан беше арестуван през 2018 година, а по-късно наказан на четири години и половина затвор за хипотетично нахлуване над чиновник на реда в Тираспол дни откакто беше провел обществен митинг там. Партията му назова изказванията за нахлуване " неуместно обвиняване " и упрекна управляващите в Тираспол в политическо гонене.

Приднестровието, което има население от към 470 000 души, е дребна територия, ситуирана сред източния бряг на река Днестър и границата на Молдова с Украйна. 

Откакто Русия нахлу в Украйна през февруари 2022 година, водачите на Молдова нееднократно са упреквали Москва, че организира акции в опит да дестабилизира страната, която до 1991 година беше руска република, а предходната година стана претендент за участие в Европейския съюз.

Генадий Зюганов, водачът на Комунистическата партия на Русия, прикани за неотложно следствие на гибелта на Хоржан.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР