Националната петролна корпорация (NOC) на Либия съобщи във вторник, че

...
Националната петролна корпорация (NOC) на Либия съобщи във вторник, че
Коментари Харесай

Либия отново е на петролния пазар

Националната петролна корпорация (NOC) на Либия заяви във вторник, че въоръжената група, блокирала две огромни петролни залежи, е прекратила обсадата им и че производството в едно от тях е обновено.

В неделя NOC разгласи прекъсването на добива в големите залежи " Ал-Шарара " и " Ал-Фил ", откакто въоръжени лица затвориха тръбопроводите до крайбрежието - последното сходно прекъсване на добива в богатата на суровина северноафриканска страна, където спорът продължава към този момент десетилетие.

Компанията разгласи форсмажорни условия - юридически ход, който я освобождава от договорни отговорности заради условия отвън нейния надзор.

В изказване във Facebook във вторник NOC разгласи " повторното отваряне на тръбопровода в Ал-Рияна, на към 140 км югозападно от Триполи, както и " възобновяването на производството в Ал-Шарара и анулацията на изключителните условия ".

Тя добави, че тръбопроводът от " Ал-Фил ", в западната пустиня на страната, към момента не е отворен, защото поради " вандализъм " се постанова механически екип да извърши ремонт.

Либия, в която се намират най-големите ресурси от недопечен нефт в Африка, е разтърсвана от 11-годишен спор, откогато подкрепеният от НАТО протест смъкна от власт и умъртви диктатора Муамар Кадафи.

Този месец страната се оказа изправена пред нова политическа рецесия - двама съперничещи си министър-председатели се борят за властта в противоборство, което заплашва да докара до връщане на насилието след година и половина относителна непоклатимост.

В естествени условия Либия създава към 1,2 млн. барела на ден.

Около една четвърт от тях идват от " Ал-Шарара ", която се ръководи от консорциум, формиран от NOC, испанската компания Repsol, френската Total, австрийската OMV и норвежката Statoil.
В понеделник Организацията на обединените народи и посланикът на Съединени американски щати в Либия приканиха за повдигане на блокадата.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР