Националната петролна компания в Абу Даби - Adnoc и девет

...
Националната петролна компания в Абу Даби - Adnoc и девет
Коментари Харесай

Близкият изток създава нов петролен бенчмарк, конкуриращ WTI и Brent

Националната петролна компания в Абу Даби - Adnoc и девет от най-големите търговци на сила в света си партнират с Междуконтиненталната борса за основаване на първите фючърсни контракти за недопечен петрол вид Мурбан.

Фючърсите ICE Future Abu Dhabi (IFAD) и ICE Murban са планувани за стартиране при започване на 2020 година Те подлежат на утвърждение от регулаторите, а концепцията им е да конкурират добре одобрените сортове Брент и WTI.

Сред фирмите, които се причисляват към държавната Adnoc, която създава към 1,7 милиона барела недопечен петрол на ден от Мурбан, са енергийните гиганати BP, Shell, Total, PetroChina и Vitol. Всички те ще получат дял в новата петролна борса.

Мурбан е лек недопечен вид, чиято забележителна част се изнася от емирство Фуджейра през Оманския залив. Общото произвеждане на Абу Даби сега възлиза на към 3 милиона барела дневно.

Изпълнителният шеф на Adnoc и държавен министър на ОАЕ Султан Ахмед ал Джабер сподели в изказване, че „ провеждането на нов самостоятелен продан в Абу Даби няма да донесе изгода единствено на ОАЕ, само че и на физическите и финансовите търговци на нефт по целия свят “.

IFAD също ще се конкурира с бенчмарка Дубай/Оман, ръководен от Дубайската комерсиална борса (DME).

Експерти предизвестяват, че новият бенчмарк може да разклати цените на петрола в района. Докато множеството производители на нефт от Близкия Изток употребяват придвижванията на фючърсния пазар като основа за ценообразуването на петрола си, Adnoc исторически е определял цената на база исторически данни.

„ Фючърси на сорта Мурбан са берекет за купувачите, тъй като това ще им разреши да знаят защо заплащат авансово “, съобщи Стивън Бренок, петролен анализатор от PVM Oil Associates. „ Това е в контрастност с настоящия механизъм за ценообразуване със задна дата. Нещо повече, в този момент купувачите могат да се възползват от повече благоприятни условия за хеджиране на фючърсните пазари “, прибавя той.

Трудна битка

Изпълнителният шеф на Vitol Ръсел Харди, употребява сходен звук на Международното ревю и конференция в Абу Даби през вчерашния ден, казвайки: „ Мурбан към този момент служи като ориентир за доста азиатски рафинерии и стартирането на този нов бенчмарк ще улесни хеджирането и ще даде опция за развиване на мощен финансов пазар, който ще е от изгода за производители, консуматори и търговци. "

Въпреки това, Бренок споделя пред CNBC, че във връзка с световния бенчмарк, Мурбан е изправена пред „ битка “. „ Предишните опити за основаването на петролен бенчмарк в района се провалиха, най-много фючърсите на DME Oman “, акцентира той.

Фючърсният контракт за DME Oman Crude Oil не съумя да показва на вложителите нужната ликвидност, за съперничеството с Brent и WTI, като реализира доста по-малък размер на търгуваните контракти от основаването си. „ Просто не мисля, че има вкус за различен световен бенчмарк на суровия нефт. Съответно Brent-WTI ще продължи да господства на фючърсна сцена “, добави Бренок.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР