Националната асоциация на зърнопроизводителите започва от днес тридневни ефективни протестни

...
Националната асоциация на зърнопроизводителите започва от днес тридневни ефективни протестни
Коментари Харесай

Зърнопроизводителите започват тридневни протестни действия

Националната асоциация на зърнопроизводителите стартира от през днешния ден тридневни ефикасни протестни дейности на граничните пунктове при Видин, Русе, Силистра и Кардам.

Исканията на зърнопроизводителите са да не се удължава за България действието на европейския правилник за безмитен импорт на артикули от селскостопански генезис от Украйна.

Българските зърнопроизводители са подложени на засилващ се напън от интензивния украински импорт на зърнени и маслодайни култури в страната, който блокира напълно търговията на родното произвеждане Складовете на земеделските производители са цялостни със залежала продукция. Пазар за българското зърно няма, а жътвата следва след два месеца. Новата годишна продукция няма къде да бъде прибрана и няма изгледи обстановката да се усъвършенства, в случай че украинският импорт на селскостопански артикули в страната продължи, изяснява ръководителят на националната браншова асоциация Костадин Костадинов.

Зърнопроизводителите чакат поддръжка и от земеделския министър. 

" Той би трябвало да пристигна на митинга. Ние чакаме нашето държавно управление да ни поддържа да не удължим този правилник, напряко да си го кажем, тъй като българският аграрни производител задоволително неволи претърпя, задоволително заплати за толерантността си, ще го качим на трактор, той ще води колоната, която ще дефилира по пътя за границата преди Дунав мост ", сподели Костадин Костадинов.

Между 10 и 11 часа  всеки ден до 31 март фермерите ще блокират с тежка техника четирите гранични пункта по северната ни граница. Ако след тридневният им митинг няма резултат, са подготвени да продължат.

" На седми (април – б.р.) румънските сътрудници ще блокират пристанище Констанца, пътя към границата, и ние настрана тогава вероятно ще излезем да действаме дружно ", добави Костадин Костадинов.

В протестната акция във Видин присъединяване са декларирали и земеделци от Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик. Те ще бъдат подсилен и от аграрни производители от Румъния. Местата на митингите - Русе, Кардам, Силистра и Видин, не са определени инцидентно, сподели Жечко Андрейнски, ръководител на видинския Съюз на зърнопроизводителите, който е измежду уредниците.

“Избрани са гранични пунктове, тъй като по хипотеза входът на зърното минава през тях. Ще участват представители на Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик - сдружения, което членува в националната асоциация. Те ще дойдат при нас без машини. Сборният пункт е на входа на Видин - на бензиностанцията пред Химията. Там ще се провежда среща с медиите. След това е планувана затваряне на пътя за известно време. Нашата цел не е да затрудним е придвижване, а просто да покажем, че проблемите съществуват и в случай че би трябвало да се стачкува дейно, ние имаме сили и благоприятни условия.

Очаква се на срещата да участват министърът на земеделието Явор Гечев и ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. Протестът ще бъде подсилен и от земеделци от Румъния, както и от фермери от всички браншове на селското стопанство.

В националния митинг в Русе ще се включат и към 50 зърнопроизводители от Ловешко. Освен това, с цел да изразят недоволството си ловешките зърнопроизводители ще разположат селскостопански машини край пътя Ловеч – Плевен, при разклона за село Слатина, само че без да блокират и пречат на придвижването на транспортните средства.

Най-малко 50 селскостопански машини и към 300 души ще вземат участие в митинга в Силистренско. Загубите за българските производители се пресмятат на 800 милиона лв., а в региона продукция за 34 милиона залежава по складовете, настояват локалните фермери.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР