Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), която представлява голяма част зърнопроизводителите

...
Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), която представлява голяма част зърнопроизводителите
Коментари Харесай

Земеделците обявиха безсрочен протест

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), която съставлява огромна част зърнопроизводителите в България, разгласи безсрочни протестни дейности с начало вторник, 6 февруари, в 10:00 ч.

След състоялата се среща на 4 февруари в Министерския съвет сред сектора и властта районните сдружения от НАЗ единомислещо са взели решение, че предлагането на страната е незадоволително и недопустимо.

Предложението на управляващите към производителите е помощта да се обвърже с доказателство от тяхна страна, че през 2023 година са били на загуба.

" В методиката на подкрепяне, която беше показана в Министерски съвет, липсва способена икономическа експертиза, защото годишната данъчна декларация за последната година изрично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години ", се споделя в формалната им позиця.

Преди дни министър председателят Николай Денков отсрочи формалното си посещаване в Съединени американски щати, планувано за тази седмица, точно заради възходящото земеделско неодобрение.

" Аз ще остана тук, с цел да мога да подпиша меморандума и с цел да довършим договарянията с аграрния бранш, " разгласи акад. Денков след края на срещата с представителите на аграрни организации.

След диалога в Министерския съвет стана ясно, че на зърнопроизводителите, които са на загуба, ще бъдат препоръчани помощи, а за останалите земеделци са обезпечени 150 милиона лева от бюджета.

Изглежда обаче консенсус не е реализиран - земеделските производители излизат по българските пътища, като времето на протестни дейности ще се усилва с всеки минал ден, до момента в който не бъдат признати техните претенции, предупрежават от НАЗ.

Сред задачите им са:
Включване на главните пет култури в бранш „ Зърнопроизводство “ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „ Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна “ за 2024 година, без това да повлияе върху подпомагането за другите браншове.Изпълнение на законодателни начинания, свързани с възстановяване на опциите за осъществяване на земеделска дейностОтстояването на твърда позиция за отбрана на българското произвеждане при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, така наречен Регламент за самостоятелни търговски ограничения (АТМ), като се предотврати повторна опасност за родното произвеждане на зърнени и маслодайни култури, посредством включване в регламента на защитни ограничения, лицензионни режими и квоти за вносните първични материали.Отстояване на европейско равнище на позицията за действително равнене на дотациите и подпомагането за европейските производители.
Пълния лист на плануваните блокади на основни пътища може да откриете.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР