Националната агенция за приходите е изплатила до момента над 75

...
Националната агенция за приходите е изплатила до момента над 75
Коментари Харесай

Още няма яснота кога фирмите ще получат компенсация за третия локдаун

Националната организация за приходите е изплатила досега над 75 милиона лв. обезщетения за втория локдаун на над 6000 компании. Помощ е дадена за близо 15 000 затворени обекта, от които над 70% са заведения за хранене, оповестиха от организацията.

Изплатената досега помощ е единствено за месеците декември и януари , защото по време на кандидатстването за нея заповедта на здравния министър бе за възбрана на работа до 31.01.2021 година Впоследствие локдаунът бе продължен до края на февруари за заведения за хранене и кафенета, фитнес-клубовете, езикови и просветителни школи и молове, а за нощните заведения и туроператорите - до края на март.

Национална агенция за приходите към този момент заяви, че всички, които са получили обезщетения за декември и януари, ще бъдат включени във втората фаза на подкрепяне, като всяка компания ще получи покана да представи допълнителна информация за оборотите си за февруари и март 2020 година

Общият бюджет на схемата за компенсиране на затворените бизнеси е 156 млн. лева По схемата аплайваха 8100 компании, поискали общо обезщетения в размер на 115 млн. лева Размерът на помощта е 20% от оборотите за съответните месеци на миналата година, и 10% за затворените магазини и туроператорите. 

Втората фаза на програмата за поддръжка с оборотен капитал на засегнатите от противоепидемичните ограничения бизнеси е в ход, показват от Национална агенция за приходите. Оттам обаче не дават детайлности на какъв брой компании са изпратили предложения да подадат документи за помощите за месеците февруари и март. От компаниите приходната организация изисква да отговорят в 7 дневен период, с цел да бъде бързо отпусната желаната поддръжка. Не е ясно какъв брой компании към този момент са дали отговор и дали е почнало изплащането на парите по така наречен втора фаза.

Днес Национална агенция за приходите още веднъж призова всички претенденти, получили към този момент поддръжка за месеците декември и януари, както и покана за продължение на подпомагането, да показват в период от 7 работни дни допълнителна информация за да се определи размерът на обезщетенията за февруари и март.

Засега обаче няма решение по какъв начин и по кое време ще се подкрепят компаниите, затворени за нови 10 дни с третата ограничаваща заповед на здравния министър от 22 март.

Предстои да бъде разгласен механизмът за поддръжка и параметрите за кандидатстване по трета фаза от плана, която касае предприятията, наранени от противоепидемичните ограничения, въведени от 22 март 2021 година В тази трета фаза на програмата ще се кандидатства настрана, прецизират от Национална агенция за приходите.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР