Националната агенция по приходите може да бъде глобена с до

...
Националната агенция по приходите може да бъде глобена с до
Коментари Харесай

НАП може да бъде глобена с до 20 млн. евро, Горанов не мисли за оставка

Националната организация по приходите може да бъде санкционирана с до 20 млн. евро поради хакерската офанзива, при която изтекоха персонални данни, заяви ръководителят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов. Сега Национална агенция за приходите има 72 часа, с цел да ревизира и да уведоми какво тъкмо е атакувано и каква информация е изтекла от масивите им. След това комисията ще стартира лична инспекция.

Караджов обаче посочи, че приходната организация няма да бъде санкционирана незабавно, тъй като е по-добре тези средства да бъдат употребявани за възстановяване на системите за отбрана на персоналните данни.Според него повода да се стигне дотук са остарелите платформи, на които са построени системите. По думите му те не дават отговор на актуалните условия, софтуерът се развива ужасно бързо, и се основава тази опция за пробив в системата.

В същото финансовият министър Владислав Горанов отхвърли апелите за вдишване на политическа отговорност и подаване на оставка. "Житейският ми път не е почнал като министър на финансите и съм сигурен, че фамилията ми ще е щастливо, в случай че не приключи по този начин. В случая приносът към решаването на казуса е по-добрата задача, която съм си сложил. Такъв диалог имахме и с премиера ", уточни Горанов в телевизионно изявление.

Той изясни, че в цяла е имало сходни хакерски офанзиви в цяла Европа и не са последвали политически дейности. "Представете си, че елементарно дадем знак, че политически оставки могат да бъдат завоювани с планувани хакерски атаки. Продължава да се води спор дали изборите в Съединени американски щати са проведени посредством киберманипулации. Представете си да бъда хакнат на чиновник на Национална агенция за приходите и да изтече информация за данъчна проверка. Да се разпусне Народното събрание ли ", аргументира се Владислав Горанов.

Тази заран началникът на отдел "Киберпрестъпност " в ГДБОП Явор Колев заяви, че има обвинен за хакерската офанзива в Национална агенция за приходите, който е арестуван в четвъртък. Той е чиновник на компания за киберсигурност - тъй наречените "бял хакер " и в работата си тества уязвимости на сигурността на разнообразни компании.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР