Национална спортна академия Васил Левски отбелязва 80-ата годишнина от основаването

...
Национална спортна академия Васил Левски отбелязва 80-ата годишнина от основаването
Коментари Харесай

НСА отбелязва 80-ата годишнина от основаването си с конгрес и спектакъл

Национална спортна академия " Васил Левски " отбелязва 80-ата годишнина от основаването си с поредност тържествени събития. Кулминацията следва на 2-3 декември, когато ще се проведат публична гала по връчване на почетни награди в наличието на президента Румен Радев и III Международен теоретичен конгрес " Приложни науки в спорта ", под патронажа на Мария Габриел, еврокомисар за нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта, оповестяват от Академията.

Организационният комитет на конгреса е под управлението на ректора на НСА проф. Николай Изов и зам.-ректора по научната и интернационалната активност проф. Татяна Янчева. В пленарните сесии ще вземат участие одобрени  учени и експерти със международна известност. Гост лектори в конгресната стратегия са проф. Мики Шейновиц от Медицинския факултет на университета на Тел Авив (Израел), откривател в областта на спорта за високи достижения, проф. Бранислав Антала от Университета " Коменски " в Братислава (Словакия), специалист по физическо образование и спортна педагогика, проф. Алехандър Гарсия Мас от Университета на Балеарските острови (Испания) - с експертиза в спортната логика на психиката, доцент Михаил Околийски - представител на Световната здравна организация за България - експерт и съветник по психотерапия при ментални проблеми.

Еврокомисар Мария Габриел ще взе участие във втория ден на конгреса - 3 декември, когато ще се организира кръгла маса на тематика " Възстановяване на спортния бранш след пандемията Ковид 19 - организационни, управнически, спортно-технически и психически проблеми ". Във форума ще се включат представители на отраслови парламентарни комисии, Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Министерството на здравеопазването и други институции, ангажирани с тематиката.

Научната стратегия на конгреса включва също паралелни сесии по тематични секции, както и постерна сесия, симпозиум, в който ще бъдат показани сполучливи практики на НСА по програмата  Еразъм+ Спорт. Сред главните тематични области са спорт и здраве, физическо образование и спорт, спорт за хора с увреждания, спортна логика на психиката, философия на спорта, спортна медицина, физиология, биомеханика, спортна педагогика, състезателен мениджмънт, кинезитерапия. За конгреса са се записали над 320 участници от Израел, Испания, Словакия, Гърция, Сърбия, Албания, Казахстан, Азербайджан, Румъния, Латвия.

По традиция тържествата ще завършат с величествен театър в Националния замък на културата на 3 декември. В представлението под надпис " Полет към звездите " и под режисурата на проф. Кирил Андонов на сцената ще се изявят повече от 500 студенти и преподаватели на Академията, а необятната общност ще има опцията да го види в директно лъчение по Българската национална телевизия. Зрителите ще " пътуват " с галактически полет от предишното към бъдещето на Академията, ще видят по какъв начин е сложено началото на висшето ни учебно заведение и по какъв начин след 100 години студентите се образоват от роботи.

НСА ще посрещне празника с напълно актуализирана база. Отличните учебно-спортни уреди обезпечават образованието по общо 69 типа спорт. Ремонтите на Ректората и лекоатлетическия стадион са към своя край. Скоро ще отвори порти и новосъздаденият Образователен олимпийски център в НСА.

Първият и единствен състезателен университет на България е учреден през 1942 година, когато с декрет на Цар Борис III се основава Държавното висше учебно заведение за телесно образование - седми по ред университет за страната ни.

През другите стадии на историческо развиване на страната ни Академията неколкократно трансформира името си, само че в никакъв случай не променя на своята задача - да популяризира и утвърждава полезностите на спорта и олимпийските идеали, да работи интензивно за здравето на нацията ни, да гради просвета за предварителна защита и за двигателна интензивност като част от пълноценния метод на живот, да уголемява хоризонтите на научната и спортно-педагогическата активност, да развива доброволчество и обществено виновни начинания.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР