Национална скринингова програма за рак на дебелото черво започва на

...
Национална скринингова програма за рак на дебелото черво започва на
Коментари Харесай

Започва национална скринингова програма за рак на дебелото черво

Национална скринингова стратегия за рак на дебелото черво стартира на 28 март и ще продължи до края на месец юни. Програмата е изцяло безвъзмездна и дава опция да се тестват всички искащи мъже и дами на възраст сред 50 и 74 години. Рискът за развиване на рак на дебелото и право черво се покачва доста точно след 50-годишна възраст, ето за какво рекомендациите за скрининг обгръщат тестване на мъже и дами сред 50 и 74 години. Досега проучването беше допустимо да се извърши гратис по линия на НЗОК единствено за хората с рискови фактори за развиване на заболяването, до момента в който в този момент могат да се тестват всички искащи.
Инициативата " Заедно против рака на дебелото черво " е на фондация " Лъчезар Цоцорков ", която към този момент организира пилотен скрининг в София в интервала септември 2022-февруари 2023 г и обхвана 5679 мъже и дами сред 50 и 74 години.
Сегашната акция е с народен обсег и нейни сътрудници са над 300 лаборатории в цялата страна. Как и къде можете да се тествате вижте на уеб страницата на кампанията 
В помощ на всички искащи действат безвъзмезден народен номер 0800 202 80 и информативен сайт https://testvai.bg/
Защо да се тестваме?Ракът на дебелото черво е втората най-честа причина за гибел от злокачествено заболяване в България. Това е и вторият най-често срещан рак при дамите и третият най-разпространен при мъжете в страната. Заболяването е лечимо, в случай че бъде диагностицирано в точния момент.
Скринингът на здравото население със характерни проби, както и използването на високоспециализирани проучвания, водят до ранно разкриване на рак на дебелото черво и диагностициране на болестта в неговия предклиничен етап. В този стадий лечението е най-ефективно.
Целта е да се открие болестта, когато е локализирано в органа, преди да е настъпил процесът на инвазия към прилежащи тъкани и органи. Петгодишната преживяемост при хора със заболяване в неразпространен етап е 90%. Ако ракът се е популяризирал в близките тъкани или районни лимфни възли, петгодишната преживяемост спада до 71%, а при разпростанение в далечните органи, петгодишната преживяемост е едвам 14%.
Какво съставлява скринингът за рак на дебелото черво?При скрининга се прави фекален тест за окултно кървене. Методът се употребява за откриването на кръв във фекалиите, което може да бъде знак за съществуване на полипи или израстък.
Прилага се за всеобщ скрининг на рак на дебелото черво в редица европейски страни.
При позитивен тест диагнозата се прецизира с спомагателни ендоскопски проучвания, защото съществуването на кръв в изпражненията може да се дължи и на други аргументи.
Как да се тестваме?За проучването е належащо даването на фекален материал с величина на грахово зърно, подложен в чист резервоар. Саморъчно взетата от вас проба би трябвало да занесете в най-близката лаборатория, участваща в акцията – коя е тя можете да проверите на https://testvai.bg/tests#locations
Видео указания за събиране на тестът можете да видите в  уеб страницата на акцията.
Какво следва при приемане на резултатаОтрицателният резултат значи, че проучването не регистрира данни за прикрит кръвоизлив. Положителният резултат от проучването за окултни кръвоизливи посочва, че е регистрирано съществуване на кървене, само че не и неговият източник. Ето за какво са нужни спомагателни проучвания за тъкмо определяне на източника на кървене.
Препоръчителна е консултация с доктор за преценка и вероятно направление за осъществяването на други уточняващи проучвания. Често, като следваща стъпка при съществуването на позитивен резултат от проучването за окултни кръвоизливи, специалистите предлагат и назначението на колоноскопия.
Препоръчително е скрининговите тестванията за окултни кръвоизливи да се вършат един път годишно при хора над 50–годишна възраст. Ако има данни за фамилна обремененост или други рискови фактори за развиване на рак на дебелото черво, се предлага консултация с доктор в по-ранна възраст.
Рискови фактори за рак на дебелото червоСред рисковите фактори, които могат да повлияят на вероятността от развиването на рак на дебелото черво са:
Възраст – по-податливи са пациенти над 50-годишна възраст;Генетична предразположеност;Прекомерна консумация на алено и обработено месо;Заседнал метод на живот;Затлъстяване;Различни възпалителни чревни заболявания;Прекомерна приложимост на алкохол и тютюнопушене;Симптоми за рак на дебелото червоМного постоянно ракът на дебелото черво настава без ясно изразени признаци, изключително в ранните стадии. Възможни признаци на онкологичното заболяване могат да бъдат:
Постоянна умора;Анемия с недостиг на желязо;Дискомфорт в корема – появяване на чести газове, отичане или болки;Диария, констипация и чувство за отчасти изхождане;Отслабване без причина;Кръв в изпражненията;Изпражнения, които с по-тънки от нормално.Допълнителна информация за акцията можете да получите на тел. 0800 202 80
Медиапул
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР