НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ В БЪЛГАРИЯ

...
НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ В БЪЛГАРИЯ
Коментари Харесай

НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ В БЪЛГАРИЯ


НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ КАЧЕСТВОТО НА АТМОСФЕРНИЯ ВЪЗДУХ В БЪЛГАРИЯ (2018-2024 г.)


Резюме

Световната банка и Министерство на околната среда и водите (МОСВ) подписаха тригодишно съглашение за даване на консултантски услуги за ръководство на качеството на въздуха, което влезе в действие на 28 декември 2016 година

Консултантските услуги са ориентирани към поддръжка на България в създаването на стратегически национални стратегии за:

задача A) ръководство на качеството на въздуха, с цел да се реализира сходство с директивата за по-чист въздух за Европа (директивата CAFE) като се позволи въпроса с превишаването на пределно допустимите стойности на концентрациите на замърсяване на въздуха в редица общини; и

задача Б) реализиране на задачите във връзка с излъчванията на замърсяване на въздуха според Директивата за националните тавани за излъчвания за 2030 година, създадена в подтекста на Пакета от политики на Европейски Съюз за чист въздух (CAPP) от 2013 година

Необходимостта от стратегия

Поради неспазване на нормите за качество на въздуха, държавното управление на България понастоящем е обект на процедура по нарушаване пред Съда на Европейски Съюз.

По-специално, това се отнася до двадесет и осем общини, в които се следи неспазване на условията на директивата за по-чист въздух за Европа (директивата CAFE) във връзка с ФПЧ10. Поради това, актуалният отчет предлага стратегия от ограничения, които да бъдат изпълнени до края на 2024 година, с цел да се реализира сходство с условията на директивата за по-чист въздух за Европа във връзка с равнищата на ФПЧ10.

Качество на въздуха в общините

Най-същественият аспект на неспазването на нормите е, че оптималният позволен брой на превишения на средноденонощната норма за ФПЧ10 от 50 g/m3 е надхвърлен значително.

Прегледът на данните от мониторинга на качеството на атмосферния въздух за интервала 2011-2016 година за 28-те общини, включени като възможни по Оперативна стратегия „ Околна среда 2014-2020 година “ демонстрира, че качеството на въздуха при единствено два от пунктовете за мониторинг в обитаемоте места дава отговор на нормата от най-много 35 възможни превишения на година на средноденонощната норма за ФПЧ10.

Средните превишения на година в останалите 37 пункта за мониторинг варира от 1.04 до 4.70 пъти над оптималната позволена стойност, като междинната стойност е 2.39.

Превишенията на средноденонощната норма се случват най-вече през зимния интервал, макар че в някои общини се следят обилни превишения и през други сезони.

Източници и аргументи за излъчвания на ФПЧ10

Локалните излъчвания от първоначални ФПЧ10 са виновни за по-голямата част от ФПЧ10, които се намират в атмосферния въздух в общините. Приносът на районните (в границите на България) и трансграничните източници на първоначални и вторични ФПЧ10 също може да бъде забележителен.

Основният източник на излъчвания на първоначални ФПЧ10 във всички общини е битовото отопление с потребление на неефективни печки и котли на твърдо гориво, за които е изчислено, че съставляват минимум 85% от излъчванията на ФПЧ10.

Транспортът – излъчванията на изгорелите газове, изключително от дизеловите транспортни средства – има спомагателен принос и може да бъде важен фактор на локално ниво. Други браншове като индустрията, строителството и изгарянето на боклуци могат да бъдат спомагателни фактори в съответни общини, само че техният принос не може да бъде количествено избран от наличните данни.

Според данните от последното броене към 54% от популацията употребява твърдо гориво за отопление. Емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление са най-вече от изгарянето на дърва и въглища. Изгарянето на влажни, неотлежали дърва за огрев или на въглища с високо наличие на пепел и ниска калоричност е изключително евентуално да докара до високи излъчвания на ФПЧ10. Тази възможност се усилва в допълнение, в случай че горивото е изгорено в по-стари печки и котли, които не са проектирани с характерности за енергийна успеваемост, какъвто е казусът с множеството такива уреди, употребявани в България.

Ниският витален стандарт на доста семейства в България е главната причина за потреблението на уреди на твърдо гориво, изгарянето на (влажни) дърва за огрев и потреблението на нискокачествени въглища. Между 5% и 23% (средно 11%) от семействата, които употребяват твърди горива за отопление в общините, които не дават отговор на условията на директивата CAFE, са бенефициенти по стратегиите за целева помощ за отопление през зимата. Собственоръчният рандеман на дърва за огрев от семействата през отоплителния сезон, съхранението на добитата дървесина и продажбата на дърва за огрев съгласно тежестта им са фактори, които в допълнение усложняват обстановката и водят до изгарянето на дърва за огрев, на които не е дадена опция да отлежат и да изсъхнат отчасти.

Отсъствието на стандарти за качество на горивата за битово отопление е различен фактор, който разрешава на пазара да се доставят и закупуват от семействата нискокачествени въглища и пелети.

Социално-икономическите и поведенчески фактори са причина за високите излъчвания на ФПЧ10 от автомобилния превоз и изключително от колите, употребяващи дизелово гориво. Дизеловите транспортни средства с екологична категория преди Euro и Euro 1, при които няма надзор върху пределно допустимите стойности на излъчванията, съставляват забележителен дял от общия брой леки коли и са благосъстоятелност най-вече на хора с ниски приходи. Превозните средства от тази категория са източник на към 35% до 40% от излъчванията на отработени газове от автомобилния превоз в София (без излъчванията от тежкотоварните автомобили) и може да се чака, че приносът им в други общини е по-висок.

Друг фактор е отстраняването от страна на притежателите на катализаторите и филтрите за твърди частици (DPF), инсталирани на по-модерните дизелови коли от екологична категория Euro 5 и Euro 6. Премахването им заради финансови или други аргументи води до високи излъчвания на ФПЧ10 от този вид коли. В съпоставяне с излъчванията при положение, че всички DPF филтри са непокътнати, беше изчислено, че премахването на сред 10% и 50% от DPF филтрите, инсталирани на дизеловите коли в София би нараснало излъчванията на ФПЧ10 от отработени газове от бранша на автомобилния превоз (без излъчванията от тежкотоварните автомобили) с към 6% до 28% надлежно.

Мерки в региона на битовото отопление

Предложени са четири ограничения за понижаване на излъчванията на ФПЧ10 от битовото отопление: те се отнасят до типа горива, качеството на горивата и технологиите, които се употребяват за превръщане на силата от горивата в потребна топлота:

(1) по-ранно въвеждане на Регламент (ЕС) 2015/1185 във връзка с по-строги стандарти за планиране на отоплителни топлоизточници;

(2) въвеждане на стандарти за качество на горивата за въглища, употребявани за битово отопление;

(3) приемане на организационни ограничения – възбрана на продажбата на дърва за огрев на тегло и въвеждане на ограничавания във времето, когато се позволява пряк рандеман на дърва за огрев от популацията и по кое време общините могат да дават дърва за огрев на семействата, с цел да се даде известна опция за изсъхване на дървесината преди използването й; и

(4) наложително поетапно изваждане от приложимост (в общините, които не дават отговор на условията на CAFE) на отоплителни уреди, които не дават отговор на условията на Регламентите за екодизайн (ЕС) 2015/1185 и (ЕС) 2015/1189 и замяната им с други средства за отопление.

По-ранното въвеждане на Регламент (ЕС) 2015/1185, тъй че да влезе в действие от 1 януари 2020 г.ще разреши ефикасното използване на мярка 4 в общините, които не дават отговор на условията на CAFE. Това би изисквало смяна в законодателството, известяван на Европейска комисия за желанието на държавното управление и утвърждение от Европейска комисия. Изпълнението ще се управлява от Министерството на стопанската система, а Министерство на околната среда и водите ще оказва поддръжка.

Стандартите за качество на горивата са значими за гарантиране на дейно изгаряне и с цел да се сведат до най-малко излъчванията на ФПЧ10.

Предложените стандарти биха наложили ограничавания на допустимото наличие на сяра и пепел във въглищата и биха определили предели на наличието на влага, пепел и сяра, калоричността и плътността на пелетите за битово отопление. Изпълнението ще изисква подготовка и издаване на наредби за тази цел, което ще се управлява от Министерство на стопанската система с поддръжката на Министерство на околната среда и водите и Министерство на енергетиката. Ще би трябвало да бъде известена и Европейска комисия.

Приемането на организационни ограничения, които да разрешат да се реализира известно изсъхване на дървата за огрев преди потреблението им е сурогат на въвеждането на надзор върху наличието на влага в дървата за огрев, употребявани за битово отопление, като по този метод се подсигурява дейно изгаряне и минимизиране на излъчванията на ФПЧ10.

Въвеждането му ще изисква Министерство на земеделието, храните и горите, с поддръжката на Изпълнителна организация по горите, да управлява подготовката и/или приемането на законови разпореждания за (i) възбрана на продажбата на дърва за огрев на база тежестта им, (ii) ограничение на допустимия интервал за пряк рандеман на дърва за огрев от популацията и (iii) ограничение на интервала, в който общините и държавните предприятия обезпечават и дават неизсушени дърва за огрев на семействата.

Очаква се наложителното поетапно извеждане от приложимост в интервала 2020-2024 година на печки и котли на твърдо гориво, които не дават отговор на условията на Регламентите за екодизайн и въвеждането на различни ограничения за отопление да допринесат с 78% от предстоящото понижение на излъчванията на ФПЧ10 от бранша на битовото отопление.

В взаимозависимост от наличността на централизирани мрежи за отопление, главните благоприятни условия за различни способи за отопление са (i) наново свързване или свързване към газопреносната мрежа, (ii) наново свързване или свързване към централно парно отопление и (iii) замяна с печка или казан, които дават отговор на стандартите за екодизайн. По-ранното въвеждане в действие на Регламент (EС) 2015/1185 ще разреши последната от тези благоприятни условия да бъде призната от 1 януари 2020 година Може да се наложи смяна в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с цел да се подсигурява, че общините разполагат с нужните пълномощия за въвеждане на зони с ниски излъчвания и за използване на мярката за поетапно изваждане от приложимост на печките и котлите. Министерство на стопанската система следва да уведоми Европейска комисия за тези планове и да работи в съдействие с Министерство на околната среда и водите по подготовката на законодателните актове.

Алтернативен метод за реализиране на тази цел беше препоръчан от една от заинтригуваните страни, което може да бъде обект на спомагателни съвещания със заинтригуваните страни. Общините ще дават отговор за всички други аспекти на използването на мярката за поетапно извеждане от приложимост, която ще включва два стадия:

(i) предварителен стадий до 2020 година и

(ii) разрастване на програмата за изключване на уредите и замяната им с различни способи на отопление от 2020 до 2024 година

По време на подготвителния стадий, общините ще дават отговор за разнообразни подготвителни действия:

(i) преразглеждане на общинските стратегии за качество на въздуха и започването на развой на идентифициране на евентуални източници на финансиране за подкрепяне на осъществяването,

(ii) осъществяване на публични съвещания във връзка с мярката и нейното използване,

(iii) установяване на броя и местоположението на семействата, които употребяват уреди за отопление на твърдо гориво, обект на мярката,

(iv) установяване на рентабилна различна опция за отопление, която да бъде препоръчана на засегнатите семейства във всяка община,

(v) установяване на финансовата поддръжка, която да бъде предоставена на стопански уязвимите,

(vi) установяване на географските зони, в които да стартира предпочитано поетапно унищожаване на уредите,

(vii) решение на ориста на уредите на твърдо гориво, които са отстранени от приложимост,

(viii) установяване на финансовите разноски за осъществяване на мярката, в това число финансовите разноски за даване на обществена поддръжка (чрез програмата за енергийни помощи за отопление през зимата или допълнение към нея),

(ix) активизиране на нужната финансова поддръжка от авансово разпознати източници и

(x) завършване на Програмата за качество на въздуха и гарантиране на утвърждението й.

Осъществяването на премахването на уредите и обезпечаването на различни способи за отопление ще изисква дейно ръководство на плана от общините.

Финансовите разноски за осъществяване на препоръчаните ограничения във връзка с битовото отопление във всички общини, включени в Националната стратегия, които не дават отговор на условията могат да са от порядъка на 39-47 милиона лв. на година (за интервала на изпълнение).

Това е предварителна цифра, която е получена посредством мащабиране на разноските, изчислени за извадка от пет общини. Разчета на разноските допуска, че са възприети най-рентабилните различни разновидности за отопление и получателите на енергийни помощи са получили цялостни обезщетения.

Мерки в региона на превоза

Предложени са две ограничения за понижаване на излъчванията на ФПЧ10 от леки коли:

(1) възстановяване на качеството на периодическите техническите прегледи, както при първичната регистрация на автомобила, по този начин и по време на естествената му приложимост, комбинирани със наказания за притежателите на коли, които не са минали сполучливо периодическия механически обзор, защото притежателите им са премахнали устройствата за понижаване на излъчванията, и

(2) зони с ниски излъчвания (ЗНЕ) в най-урбанизираните градове като София и Пловдив. По-строг режим за възстановяване на прецизността и качеството на периодическите механически прегледи ще отговори на казуса с премахването каталитичните филтри и на филтрите за твърди частици (DPF) от дизеловите коли категория Euro 5 и Euro 6. Въвеждането на зони с ниски излъчвания (ЗНЕ) ще ограничи влизането на дизелови коли категория pre-Euro и Euro 1 в центровете на градовете.

Необходимо е уточняване на наредбите на Закона за чистотата на атмосферния въздух във връзка с пълномощията на общините (виж нагоре в частта за ЗНЕ), с цел да може общините да основават зони с ниски излъчвания.

Това следва да бъде под управлението на Министерство на районното развиване и благоустройството и Министерството на околната среда и водите, които да работят взаимно по предлагането. Министерство на стопанската система следва да уведоми Европейската комисия. За въвеждането на ЗНЕ може да е нужен интервал от към 24 месеца.

Мярката за възстановяване на периодическите механически прегледи към този момент е в развой на осъществяване от Изпълнителна организация " Автомобилна администрация ".

Заключителни забележки

Очевидно е, че с цел да се подкрепи осъществяването на Националната стратегия е нужен ангажимент и поддръжка от повече от една държавна институция и отраслово министерство.

Необходимо е механизмът за междуинституционална съгласуваност да продължи да съществува с по-висока степен на ангажираност, до момента в който стартира осъществяването. В допълнение към показаните секторни ограничения се предлагат и редица предпочитани " меки " ограничения. Въпреки че предприемането на дейности по тези ограничения не е належащо във връзка с актуалното нарушаване, това е инвестиция, която ще спомогне да се избегнат случаи на неспазване на директивата в бъдеще.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР