Национална мрежа за децата отличи тази вечер в Столичния куклен

...
Национална мрежа за децата отличи тази вечер в Столичния куклен
Коментари Харесай

Община Казанлък получи отличие „Златна ябълка“ на Националната мрежа за децата

Национална мрежа за децата отличи довечера в Столичния куклен спектакъл Община Казанлък с премията „ Златна ябълка “ за цялостна, систематична и целенасочена политика в поддръжка на децата и фамилиите.

От името на Кмета наградата получи заместник-кметът Лилия Цонкова: „ Това е висока оценка за дългогодишните политики на Кмета Галина Стоянова и нейния екип в обществената сфера. За нас е тласък да продълаваме да ги развиваме и надграждаме. “, разяснява Лилия Цонкова.

„ Наградите „ Златна ябълка “ търсят общини, за които гарантирането на детските права и поддръжката на фамилиите са забележим приоритет. “, показват от Националната мрежа за децата. В претекстовете да отличи Община Казанлък от неправителствената организация показват смяната на средата – ремонтираха се всички детски градини, учебни заведения, построиха се голям брой детски площадки освен в общинския център, само че и в дребните обитаеми места. Създадени бяха голям брой обществени услуги в поддръжка на уязвимите деца и фамилии.

Те правят оценка обезпечаването на пълноценно хранене на всички деца в ранна възраст, се построи кухня-майка, която обезпечава освен положително хранене на децата в детски градини, само че и се уголемяват пунктовете на детска млечна кухня в дребните обитаеми места, с цел да доближава до повече деца. Купонът за храната е на символичната цена от 0,50 лева на дни, с цел да се даде опция на повече фамилиите да се възползват от нея.

Всяка година в общинския бюджет се отделят средства за програмата „ Инвитро “ и се разпределят за фамилии с репродуктивни проблеми.

Община Казанлък обезпечава еднократна финансова помощ в размер на 500 лева в поддръжка на младите родители в общината, под формата на ваучери за закупуване на пелени за еднократна приложимост и детски храни за всяко новородено дете.

По план беше актуализирана материалната база на болничното заведение, включително детско и родилно поделение. В следствие екипът на Община Казанлък, взаимно със съдружие „ Бъдеще за децата “, предизвикаха акция за закупуване на в допълнение съоръжение на Родилно поделение в МБАЛ „ Д-р Христо Стамболски “, с цел да може от ден на ден майки да избират да родят децата си в нея.

Община Казанлък е и значима част от съглашението за предварителна защита на изоставянето на деца в родилно поделение.

В Програмата за протекция на детето се възнамеряват и извършват действия, ориентирани към разнообразни групи деца – уязвими деца и фамилии, надарени деца, като се заделят нужните средства да тях.

През последния месец Община Казанлък, в партньорство със съдружие „ Бъдеще за децата “, започва план, по който ще бъдат построени т. нар „ Къщи на фамилията и общността “ по модела „ Сигурен старт “. В тях родителите ще могат да поддържат връзка между тях, да получават потребна информация за грижата за децата си, да намират поддръжка, когато имат проблем, да играят с децата си. Къщите ще са в град Казанлък, наоколо до ромския квартал и в две дребни обитаеми места. Ще бъде обезпечена резистентност на основаната от съдружие „ Бъдеще за децата “ и функционираща детска къща в село Горно Черковище.

От Национална мрежа за децата – алианс от неправителствени организации признават, че е мъчно да бъдат изброени всички действия, осъществени от Община Казанлък по повод поддръжка на децата и фамилиите и акцентират: “Важно е, че не са еднократни начинания, а са систематични и целенасочени старания в тази посока. “.

Оценени са разнообразни начинания, които предизвикват присъединяване на децата. Последната от тях е проведеното разискване на активността на бъдещата детска академия за надарени деца в село Розово. В него взеха присъединяване възпитаници и родители, учители. Конкретно, с цел да се доближи до мнението на децата и да се събере оптимално доста информация от тях, беше употребен игрови метод.

Община Казанлък поддържа разнообразни спортни, дарителски начинания проведени от децата.

Създаден е Младежки общински съвет, децата вземат участие във вземането на решения, отнасящи се до тях.

Важен претекст за номинацията е поддръжката на екипа на Община Казанлък към детските организации, които работят на територията на общината. Мнението на организациите постоянно е било търсено при взимане на решения, касаещи децата. Програмите за протекция на детето се разписват постоянно с тяхно присъединяване. Всички обществени услуги, работещи с деца са делегирани на неправителствени организации.

връчи премиите „ Златна ябълка “ довечера за дванайсти следващ път. Целта е да бъдат отличени персони, организации и институции, които с работата си са съдействали за отбрана правата на децата и за възстановяване на тяхното богатство.

Целта на премиите е да подчертаят какъв брой е значимо специфичното внимание към всяко дете и да се показват най-хубавите практики във всички сфери на детския живот.

Наградите се връчват в категориите: Герой на децата, Детска организация, Училище/детска градина, Община, Благотворител, Журналист, Специална премия и Награда за повсеместен принос.

За първи път всички номинации бяха отворени за необятната общност и всеки имаше опция да номинира участници.

Победителите се избират от експертно жури, а премиите за Герой на децата и Детска организация се дефинират с онлайн гласоподаване.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР