Национална мрежа за децата (НМД) изпрати Отворено писмо към институциите

...
Национална мрежа за децата (НМД) изпрати Отворено писмо към институциите
Коментари Харесай

Родители и лекари искат отпадане на извинителната е-бележка

Национална мрежа за децата (НМД) изпрати Отворено писмо към институциите с искане електронната извинителна записка за отсъствия по медицински аргументи да отпадне.

Документът е адресиран до Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката, както и до Комисията по опазването на здравето и Комисията по образованието и науката към 49-ото Народно заседание.

Писмото е подкрепено и показва позицията и на Българската педиатрична асоциация, родители и организации, работещи с деца, част от НМД, прецизират от организацията.

„ Искането за отпадане на електронна записка е отправено откакто за по-малко от месец след въвеждането й, вместо процедурата да се улесни за всички страни – учители, лекари и родители, станахме очевидци на голяма вълна от неодобрение и голям брой постъпили в НМД сигнали поради редица последвали проблеми “, показват от НМД.

Издаването на бележката става на база на амбулаторен лист при категорично наличие и изчакване на детето и неговия родител пред лекарския кабинет, което по думите на организацията е довело до редица усложнения. Сред тях от НМД показват казуса с времето, което заема това на лекарите, фактът, че в някои случаи е-бележките не се регистрират от системата на учебното заведение, когато персоналният доктор е в едно обитаемо място, а учебното заведение – в друго, както и спомагателното натоварване на бюджета на родителите поради това, че при някои лекари е-бележката се заплаща.

Налице е и проблем при нужда от издаване на записка при рутинни и профилактични прегледи при експерт, заради отводи на експерти да издават бележки и препращане още веднъж към персоналния доктор, регистрират от Националната мрежа за децата.

„ Посещаването на доктор при банални вирусни инфекции или краткосрочни неразположения от друго естество се явяват на практика непотребни. Практиката затруднява както работата на персоналните лекари, по този начин и родителите и децата, които постоянно би трябвало да изчакват часове пред лекарските кабинети дружно с пациенти, които са в дейна фаза на заболяване и/или имат действителна потребност от вниманието на лекаря. Продължаването на такава процедура би довела до повишение на заболеваемостта и спомагателна среда за разпространяване на вируси, изключително в есенно-зимния сезон, когато епидемиологичните рекомендации изискват тъкмо противоположното - ограничение на сходни практики. Лекарският запас е по едно и също време прекомерно безценен и прекомерно стеснен, с цел да бъде злоупотребявано с него за непотребни административни процедури и практики, чиято логичност не почива в здравната нужда “, показват от организацията.

Национална мрежа за децата, Българска педиатрична асоциация, Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България и родители от цялата страна насочат зов към институциите за анулация на нормативното условие за извиняване на краткосрочни отсъствия посредством здравна записка и подмяна на това условие с бележка/потвърждение от страна на родител, че позволените отсъствия са по уважителни аргументи.

Организациите показват, че това е процедура в редица страни в Европа, Съединени американски щати, Австралия, Канада и така нататък

Пълния текст на писмото вижте. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР