Национален протест на пътностроителни фирми в цялата страна заради спрени

...
Национален протест на пътностроителни фирми в цялата страна заради спрени
Коментари Харесай

Пътностроителните фирми излязоха на национален протест заради неизплатени заплати

Национален митинг на пътностроителни компании в цялата страна поради спрени разплащания от страна на страната.

Много от компаниите настояват, че към този момент пети месец не са получавали заплати, към момента няма и възлагане за зимно поддържане на републиканските пътища.

От районното министерство обявиха, че се прави всичко допустимо с цел да се случат анекси за зимно разчистване на пътищата, само че се приключват договорите за планови пътни поправки.

Протестът стартира в 16.00 часа през днешния ден в цялата страна. Не единствено в София, само че и в по-големите регионални градове.

В столицата той беше пред Министерски съвет. Протестиращите носеха плакати: " 200 000 души обричате на безработица " и " Държава без пътища, не е страна ".

В регионалните градове имаше тапи от коли поради митингите.



Исканията им са за неизплатените заплати, неналичието на прогнозируемост в бранша, неналичието на поръчки и необезпеченото зимно разчистване на пътищата.

Ето какво споделиха протестиращите пред камерата на Българска национална телевизия:

" Основното ни искане е да се признаят договорите ни за настоящи. Ние не сме наивници. Знаем, че не може на 100 % да си получим парите до Нова година, само че да се обезпечи рационална сума пари, която да обезпечи съществуването на българските пътно-строителни компании ", сподели Стефан Чайков, ръководител на УС на БКК, " Пътища "

" Няма възлагане на нови търгове без значение дали са за планиране, строителство. Няма никакви решения ", сподели Георги Кючуков.

" Целият отрасъл и всички подпомагащи сектори са повече от един милион индивида. Тук на митинг е целият отрасъл. Не една компания с хиляда индивида, а над 80 компании с над 200 хиляди индивида чиновници ", счита Георги Златев.

От държавното управление обявиха, че са сюрпризирани, че откакто работната група не е завършила работа, е проведен митинг. Министър Комитова съобщи, че чака положителни резултати - подписване на анекси, тъй че да бъде подсигурено зимното разчистване на пътищата у нас.

" С работната група, с която в този момент се работи доста интензивно, се вземат решение два казуса - първият, който ни е най-спешен - това е зимното разчистване. По избран метод договорите ще бъдат обвързани със съглашения, тъй че да осигурим зимното разчистване. Това е юридическата страна на нещата. А както знаете, преди време в Народно събрание, ние успяхме да осигурим през актуализацията на бюджета 100 милиона за зимно разчистване, защото служебното държавно управление завари в края на април изцяло изхарчен целия бюджет на АПИ за тази година в размер на 382 милиона ", сподели Виолета Комитова - длъжностен министър на районното развиване и благоустройството.

" И е доста значимо да се подчертае, че според уговореното в договорите член 6, алинея II, не могат да чакат заплащания до 31 декември повече, тъй като заплащанията са уговорени в границите на бюджета на АПИ за този вид действия, а той е привършен по данни на Министерство на регионалното развитие към края на месец март ", сподели Иван Демерджиев, длъжностен зам.-министър на правораздаването.

Преговорите сред държавното управление и протестиращите не престават. Утре би трябвало да бъде готово работно мнение, което да бъде показано на министерство на финансите и на министър-председателя Стефан Янев.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР